ГоловнаСвіт

У США почав діяти антиміграційний указ Трампа

Згідно з яким, у США обмежать видачу віз громадянам із восьми країн.

У США почав діяти антиміграційний указ Трампа
Фото: EPA/UPG

Жорсткі обмеження на в'їзд громадянам ряду держав, запроваджені указом президента США Дональдом Трампом, цілковито виконуються відповідальним за це Державним департаментом. Остання перешкода до повноцінного функціонування антиміграційного закону була знята на початку тижня Верховним судом США. Про це пише DW.

"Наші посольства і консульства цілковито виконують президентський указ для захисту американського народу", - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства, поширеній у п'ятницю, 8 грудня.

Йдеться про громадян Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі, Північної Кореї, Венесуели і Чаду.

Переглянутий і схвалений Верховним судом указ Трампа став третьою спробою його адміністрації обмежити видачу нових віз громадянам цих країн. У судах нижчої інстанції тривають спроби його оскаржити.

Нагадаємо, жорсткість правил в'їзду в США було однією з головних передвиборних обіцянок Трампа. Він наполягав на тому, що ця заборона необхідна для гарантування національної безпеки, наводячи як приклади теракти в Парижі, Лондоні та Брюсселі.  

Початковий міграційний указ, виданий незабаром після інавгурації, 27 січня, спричинив масові протести в американських аеропортах. Він включав заборону на в'їзд громадян семи переважно мусульманських країн, зокрема Іраку, та передбачав повну заборону на в'їзд у країну для сирійських біженців, але був заморожений у судовому порядку.

Критики називають міграційний указ Трампа ісламофобським і зазначають, що він у будь-якому разі не здатний запобігти злочинам у США, якщо вони скоєні людьми, котрі вже живуть у країні або мають американське громадянство.

У березні Трамп, намагаючись подолати юридичні перепони, підписав переглянутий, урізаний варіант указу. Однак і цей указ довго оскаржувався в судах і зміг набрати чинності лише наприкінці червня.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram