ГоловнаСвіт

В Аргентині федеральний суддя вимагає арешту екс-президента

Колишня президент Аргентини має парламентський імунітет.

В Аргентині федеральний суддя вимагає арешту екс-президента
Кристина Фернандес де Киршнер
Фото: EPA/UPG

В Аргентині федеральний суддя висунув звинувачення і попросив заарештувати екс-президента Крістіну Фернандес де Кіршнер за спробу приховати можливу роль Ірану в бомбардуванні єврейського громадського центру 1994 року, в результаті чого загинули 85 осіб.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на аргентинське новинне агентство Telam.

Зараз Фернандес займає посаду сенатора, тому Конгресу Аргентини спершу доведеться проголосувати за позбавлення її парламентського імунітету.

Крім того, федеральний суддя Клаудіо Бонадіо висунув звинувачення і наказав помістити під домашній арешт екс-голову МЗС Хектора Тімермана.

Фернандес і Тімерман раніше відкидали всі звинувачення.

Раніше сьогодні за наказом Бонадіо заарештували двох союзників Фернандес нижчого рівня: Карлоса Занніні, юрисконсульта, і Луїса Д'Елію, лідера групи протестувальників, пов'язаних з її урядом.

Аргентинський апеляційний суд постановив поновити розслідування можливого приховування бомбардування минулого року. У січні 2015 року прокурора Альберто Нісмана, який першим висунув звинувачення, знайшли застреленим у власній ванній в Буенос-Айресі. Смерть класифікували як самогубство, хоча чиновник, який розслідує справу, сказав, що це, ймовірно, було вбивство. Тіло Нісмана виявили за кілька годин до того, як він мав проінформувати Конгрес про бомбардування центру.

Нісман стверджував, що Фернандес працювала над тим, щоб зняти звинувачення з Ірану і нормалізувати відносини, що дозволило б їй укласти угоду "зерно в обмін на нафту" з Тегераном.

Нагадаємо, що в травні 2016 року проти екс-президента Аргентини було порушено кримінальну справу. Тоді її звинуватили у відмиванні грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram