ГоловнаСвіт

Ердоган скликає екстрений саміт мусульманських країн через статус Єрусалима

Саміт Організації ісламської співпраці відбудеться 13 грудня.

Ердоган скликає екстрений саміт мусульманських країн через статус Єрусалима
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган як діючий голова Організації ісламської співпраці (ОІС) закликав до скликання екстреного засідання для координації дій мусульманських держав на тлі подій, що мають важливе значення для статусу Єрусалима.

Про це повідомляє Anadolu з посиланням на прес-секретаря президента Туреччини Ібрагіма Калина.

"У середу, 13 грудня, в Стамбулі відбудеться позачерговий саміт лідерів ОІС", - пояснив Калин.

За його словами, крім історичних, релігійних і правових аспектів, особливу увагу необхідно приділити зусиллям щодо запобігання зміни статусу Єрусалиму і спроб позиціонувати це місто як власність Ізраїлю.

Раніше повідомляли, що президент США Дональд Трамп офіційно оголосить про визнання Штатами Єрусалима столицею Ізраїлю в середу, 6 грудня, однак переміщення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва відбудеться пізніше. Голова Білого дому має намір зробити офіційну заяву з цього приводу, незважаючи на критику численних союзників США, в тому числі в Європі, а також з боку Саудівської Аравії і Йорданії.

Як повідомляє The Associated Press, Папа Римський Франциск виступив за збереження "статусу-кво" Єрусалиму.

"Я не можу приховати глибоку стурбованість у зв'язку з ситуацією, що склалася останніми днями. Водночас я наполегливо закликаю всіх поважати статус-кво міста відповідно до резолюцій ООН", - сказав він.

Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею, однак на східну частину міста претендує Палестина. Посольства інших держав в Ізраїлі розміщені в Тель-Авіві. Перенесення американського представництва - одна з передвиборних обіцянок Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram