ГоловнаСвіт

В ООН закликали сторони єменського конфлікту терміново відновити мирні переговори

У єменській столиці за останні 4 дні в результаті боїв загинули 234 людини, більш ніж 400 поранені.

В ООН закликали сторони єменського конфлікту терміново відновити мирні переговори
Жительница йеменской столицы Саны наполняет канистры водой, предоставленной гуманитарными организациями
Фото: EPA/UPG

Ситуація в Ємені погіршується і стає все більш невизначеною, особливо після вбивства колишнього президента і загострення збройних сутичок у столиці країни Сані.

Про це заявив спецпосланець генерального секретаря ООН в Ємені Ісмаїл Ульд Шейх Ахмед, закликавши сторони єменського конфлікту терміново відновити мирні переговори, повідомляє Центр новин ООН

"Після вбивства колишнього президента Алі Абдалли Салеха і низки лідерів Загального народного конгресу ситуація в Ємені вийшла на новий небезпечний рівень", - заявив спецпосланець після закритого брифінгу в Раді Безпеки ООН.

Він додав, що останні події змінили "політичну динаміку" в Ємені.

Заступник генерального секретаря ООН, координатор надзвичайної допомоги Марк Локок, який також брав участь у брифінгу, нагадав журналістам, що Ємен перебуває на межі найстрашнішого голоду в світі.

Так, відзначають, що зараз 21 млн осіб, у тому числі понад 11 млн дітей потребують термінової гуманітарної допомоги. 17 млн, а це третина всього населення країни, потребують продовольства. При цьому 8,5 млн із них уже практично голодують.

У країні зруйновано або виведено з ладу більш ніж половину медичних установ.

У Сані й інших частинах країни останні декілька днів спостерігається активізація повітряного обстрілу та наземних військових операцій.

Тільки за одну ніч було завдано 25 повітряних ударів по Республіканському палацу (колишній палац імама), мостах і об'єктах цивільної інфраструктури в столиці Сані. Через обстріли неможлива діяльність цілої низки гуманітарних установ системи ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Після завершення брифінгу голова СБ ООН, постійний представник Японії при ООН Куро Бешо заявив, що "члени Ради Безпеки серйозно стурбовані різкою ескалацією насильства в Ємені".

Напередодні представник Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Ємені заявив, що в Сані за останні чотири дні в результаті боїв загинули 234 особи і поранення отримали 400.

Нагадаємо, в понеділок стало відомо про вбивство екс-президента Ємену Алі Абдалли Салеха. Це відбулося незабаром після того, як колишній голова держави заявив про бажання почати "нову сторінку" у відносинах з коаліцією під керівництвом Саудівської Аравії, щоб припинити війну в країні. Після цього в столиці Ємену почалися сутички між колишніми союзниками - повстанцями-хуситами і прихильниками Салеха.

Пізніше президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді виступив із закликом про всенародне повстання проти шиїтських повстанців-хуситів по всій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram