ГоловнаСвіт

Трамп сьогодні оголосить про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю

Перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима було однією з передвиборних обіцянок Трампа.

Трамп сьогодні оголосить про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп сьогодні оголосить про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенести туди з Тель-Авіва американське посольство.

Про це повідомляє NBC News із посиланням на представника Білого дому. За словами співрозмовника видання, фактично перенесення посольства може зайняти кілька років. Можновладні співробітники адміністрації Трампа назвали його рішення визнанням "реальної ситуації", відзначаючи, що в Єрусалимі вже розташовано парламент і верховний суд Ізраїлю, а також інші урядові установи.

За відомостями NBC, проти перенесення посольства виступають держсекретар США Рекс Тіллерсон і міністр оборони Джеймс Меттіс. Вони вважають, що рішення президента поставить під загрозу безпеку американських дипломатичних співробітників. Конгрес США 1995 року ухвалив закон про перенесення посольства країни в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима, проте через напружену ситуацію в регіоні фактично перенесення диппредставництва постійно відкладається. На підтримку планів Трампа висловилися віце-президент Майк Пенс і постпред США при ООН Ніккі Хейлі.

Напередодні президент Єгипту Абдель ас-Сісі заявив в телефонній розмові з Трампом, що рішення про перенесення столиці може "знищити шанси на встановлення миру на Близькому Сході". Палестинський лідер Махмуд Аббас попередив Трампа про "небезпечні наслідки такого кроку для мирного процесу, безпеки і стабільності в регіоні і на Близькому Сході". Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав Єрусалим "червоною рискою для мусульман", а прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді попередив, що визнання міста столицею Ізраїлю буде сприйнято як ворожий крок щодо арабів і мусульман, нагадує NBC.

Крім того, президент Франції Еммануель Макрон під час спілкування з Трампом вказав на те, що "питання про статус Єрусалима має бути врегульоване в рамках мирних переговорів між ізраїльтянами і палестинцями".

Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею, однак на східну частину міста претендує Палестина. Посольства інших держав в Ізраїлі розташовані в Тель-Авіві. Перенесення американського представництва було однією з передвиборних обіцянок Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram