ГоловнаСвіт

В Австрії дозволять одностатеві шлюби

КС Австрії вирішив, що заборона на реєстрацію одностатевих шлюбів порушує принцип рівності громадян.

В Австрії дозволять одностатеві шлюби
Фото: proza.ru

Конституційний суд Австрії скасував постанову, яка забороняє укладати одностатеві шлюби. Рішення суду набуде чинності 31 грудня 2018 року, з цього ж дня пари зможуть подавати заяви на реєстрацію одностатевих шлюбів.

Про це повідомляють на сайті суду.

У суді визнали, що заборона на реєстрацію одностатевих шлюбів порушує принцип рівності громадян. Постанову переглянули після скарги двох жінок, які подали заяву на реєстрацію шлюбу. Після отримання відмови жінки звернулися до муніципальної ради Відня, а потім до адміністративного суду. Їх скарги не задовольнили в обох інстанціях.

Як зазначили в суді, з 2010 року в Австрії набув чинності закон про цивільне партнерство. Цей правовий інститут "значною мірою" дає парам ті самі права, що й шлюб. Наприклад, він дозволяє одностатевим парам усиновлювати дітей.

При цьому в суді визнали, що на сьогодні існування двох інститутів - шлюбу і цивільного партнерства - неможливе в Австрії без дискримінації одностатевих пар. Існування закону про цивільне партнерство свідчить про те, що люди з однаковою сексуальною орієнтацією не рівня людям з різною орієнтацією, заявили в суді.

За рішенням суду, зі Спільного цивільного кодексу про шлюб приберуть положення, що люди, які беруть шлюб, повинні бути різної статі, а закон про цивільне партнерство буде чинним не тільки для одностатевих союзів.

Раніше в Австралії пройшов референдум про легалізацію одностатевих шлюбів. Майже 62% учасників голосування проголосували за. Референдум не був обов'язковим, однак австралійська влада пообіцяла змінити законодавство до кінця 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram