ГоловнаСвіт

Колишній король Румунії Міхай I помер у Швейцарії у віці 96 років

Під час свого другого царювання монарх вивів Румунію з гітлерівської коаліції.

Колишній король Румунії Міхай I помер у Швейцарії у віці 96 років
Михай I
Фото: EPA/UPG

У Швейцарії у віці 96 років помер колишній король Румунії Міхай I.

Про це повідомляє "Радіо Свобода". 

Міхай I народився 25 жовтня 1921 року і був королем у 1927-1930 і повторно в 1940-1947 роках. Під час свого другого царювання вивів Румунію з гітлерівської коаліції (1944). Довго залишався наймолодшим і єдиним живим кавалером вищого радянського військового ордена "Перемога".

Зазначають, що юний монарх став маріонеткою в руках румунського диктатора Антонеску, оскільки не мав практично жодних повноважень. У той час Румунія активно брала участь у Другій світовій війні. Міхай сказав бабці: "Я навчився не говорити те, що я думаю, і посміхатися тим, кого я повинен ненавидіти".

Коли радянські війська наблизилися до кордону Румунії і розгромили німецькі сили в Ясько-Кишинівській операції, Міхай у серпні 1944 року, об'єднавшись з антифашистської опозицією, наказав заарештувати Антонеску і пронімецьких генералів й оголосив війну Німеччині. У Бухарест ввели радянські війська - і союзна румунська армія разом з радянською боролася проти гітлерівської коаліції на території Угорщини, а потім в Австрії.

У березні 1945 року в Румунії опинився при владі уряд, підтриманий Москвою, і два з гаком роки Румунія залишалася чимось на зразок "соціалістичної монархії". Молодого короля прозвали в Москві "король-комсомолець".

У грудні 1947 року комуністичний уряд скасував монархію, і Міхай був змушений емігрувати. Поселившись у Швейцарії, Міхай 1948 року одружився з принцесою Анною Бурбон-Пармською (1923-2016).

Повалення соціалістичної влади в Румунії уможливило повернення Міхая на батьківщину. Він уперше приїхав до Румунії 1992 року, проте дуже ненадовго і з великою кількістю обмежень; уряд побоювався будь-якого перевороту на його користь, хоча 71-річний Міхай не прагнув цього. Лише 1997 року, після відходу уряду Іона Ілієску, Міхаю повернули румунське громадянство і він зміг знову приїхати до Румунії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram