ГоловнаСвіт

Трамп скоротив заповідники в Юті заради видобутку копалин

Розпорядження Трампа дозволять видобуток корисних копалин у промислових масштабах.

Трамп скоротив заповідники в Юті заради видобутку копалин
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп істотно - практично вдвічі - скоротив територію національних заповідників Bears і Ears Grand Staircase-Escalante у штаті Юта, визначених як пам'ятки указом 9558 президента Барака Обами для запобігання їх руйнування шляхом промислового видобутку корисних копалин.

Відповідні розпорядження голова Білого дому підписав 4 листопада, передає агентство Рейтер.

"Я, Дональд Трамп, президент США, дорученими мені повноваженнями, відповідно до розділу 320 301 параграфа 54 Кодексу законів Сполучених Штатів Америки, заявляю, що межі національного заповідника Bears Ears змінюються і зводяться до тих земель і прав на земельні ділянки, які належать або контролюються федеральним урядом, у межах, зазначених на супровідній карті, яка додається і є частиною цієї прокламації", - наголошено в підписаному президентом документі, який цитує "Укрінформ".

В іншому розпорядженні вказано, що відповідного скорочення зазнала територія національного заповідника Grand Staircase-Escalante.

"Деякі з об'єктів, зазначених у Прокламації 9558 (підписаній Обамою - ред.), не є чимось унікальним для того, щоб бути пам'яткою, і деякі з конкретних випадків не мають значної наукової або історичної цінності", - виправдав своє рішення американський лідер. Крім того, він зазначив, що багато об'єктів, про які йдеться в Прокламації 9558, «не зазнавали загрози пошкоджень або руйнувань" перед тим, як було прийнято рішення про резервацію земель попереднім президентом.

Видані Трампом розпорядження дозволять тепер видобуток на вказаних територіях корисних копалин у промислових масштабах. Голова Білого дому підписав документи, перебуваючи в понеділок у Солт-Лейк-Сіті, штат Юта, США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram