ГоловнаСвіт

Бельгійський суд 14 грудня оголосить рішення про екстрадицію Пучдемона в Іспанію

Адвокат колишнього каталонського лідера стверджує, що підстав для екстрадиції політиків немає.

Бельгійський суд 14 грудня оголосить рішення про екстрадицію Пучдемона в Іспанію
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Бельгійський суд 14 грудня оголосить рішення про екстрадицію до Іспанії відстороненого президента женералітету Каталонії Карлеса Пучдемона і чотирьох його соратників.

Про це повідомили адвокати політиків, передає DW

Відзначають, що бельгійська прокуратура вимагає екстрадувати в Іспанію екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і ще чотирьох екс-міністрів його уряду відповідно до виданих Іспанією європейських ордерів на арешт. Однак, за словами адвоката Пучдемона Поля Бекара, підстав для екстрадиції політиків немає, тому що висунуті Іспанією звинувачення в Бельгії не передбачають покарання.

На початку листопада Пучдемон і четверо колишніх міністрів її уряду добровільно здалися бельгійській поліції. Згодом їх відпустили під особисте зобов'язання. Пучдемон і екс-міністри не мають права залишати територію Бельгії.

Нагадаємо, раніше сьогодні іспанський суд залишив під вартою екс-віце-прем'єра уряду Каталонії Уріола Жункераса, екс-міністра внутрішніх справ регіону Жоакима Форно і двох лідерів руху за незалежність Каталонії - Жорді Санчеса і Жорді Куішара. Ще шістьох колишніх членів каталонського уряду, затриманих на початку листопада, випустили під заставу в розмірі €100 тис.

21 грудня в Каталонії пройдуть дострокові вибори в регіональний парламент. Після їх проведення і обрання нового парламенту припиняє дію 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном із центру в разі, якщо місцева влада "не виконує своїх конституційних обов'язків і завдає шкоди державним інтересам". Стаття також дає можливість тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Напередодні Пучдемон заявив, що не планує покидати притулок у Бельгії до 21 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram