ГоловнаСвіт

США виступають проти поширення російської монополії на європейському газовому ринку, - Держдеп

У Вашингтоні підкреслили, що враховують позицію України в питанні будівництва російських газопроводів.

США виступають проти поширення російської монополії на європейському газовому ринку, - Держдеп
Госдеп США
Фото: topwar.ru

США враховують позицію України в питанні будівництва "Газпромом" проектів газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" і виступають проти поширення російської монополії на європейському газовому ринку.

Про це заявила прес-секретар Держдепартаменту США Хезер Наверт, повідомляють на сайті відомства.

"Ми згодні з багатьма нашими європейськими партнерами, що "Північний потік-2" і "Турецький потік" посилили б домінування Росії на газових ринках Європи. Це зменшить можливості для диверсифікації джерел енергії, - підкреслила Наверт. - Це створило б ризики безпеки в регіоні Балтійського моря, де вже відчувається напруження, а також сприяло б досягненню мети росіян підірвати Україну, - що нас особливо турбує, - позбавивши Україну ролі транзитної країни для експорту російського газу в Європу".

За її словами, тема газопроводів була однією з головних у порядку денному зустрічі Рекса Тіллерсона з головою МЗС Німеччини Зігмаром Габріелем у Вашингтоні, що пройшла 30 листопада.

Наверт також підкреслила, що будівництво "Північного потоку-2" сконцентрувало б приблизно 75% імпорту російського газу в ЄС через єдиний маршрут, створюючи потенційний вузол, що значно підвищує вразливість європейських країн перед припиненням постачання.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачається, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті ж, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року. У листопаді Єврокомісія затвердила пропозицію поширити Третій енергопакет на "Північний потік-2".

"Турецький потік" повинен замінити проект "Південний потік", забракований Європейською комісією. Передбачуваний маршрут "Турецького потоку" - дном Чорного моря до Туреччини і далі до європейських країн.

Нагадаємо, що напередодні в Данії ухвалили закон, який дозволить заборонити прокладання "Північного потоку-2" через її територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram