ГоловнаСвіт

Трамп вимагав від сенаторів припинити розслідування "російської справи"

Президент США втручався в законодавче розслідування.

Трамп вимагав від сенаторів припинити розслідування "російської справи"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп упродовж літа неодноразово закликав найбільш впливових сенаторів-республіканців, у тому числі голову сенатського розвідувального комітету, припинити розслідування про втручання Росії в американські вибори 2016 року.

Про це газеті The New York Times (NYT) повідомили 15 законодавців і помічників політика.

Подібні вимоги президента, за їхніми словами, були "доволі незвичайним втручанням голови держави в законодавче розслідування, фігурантами якого є його близькі помічники і члени сім'ї". Зокрема, про це, як зауважує NYT, газеті розповів голова розвідувальної комісії, сенатор від Північної Кароліни Річард Берр. Трамп, як відзначав Берр, сказав йому, що йому дуже хотілося б дізнатися, що розслідування, яке "затьмарило більшу частину першого року його президентського терміну, завершено".

"Він сказав щось на кшталт: "Сподіваюся, ви зможете зробити це [завершити розслідування справи] якомога швидше", - пояснював Барр, наголошуючи, що відповів на це президенту: "Тільки-но ми допитаємо всіх, з ким вважаємо за потрібне поговорити, ми закінчимо".

Однак згодом, за інформацією джерел видання, подібні прохання Трамп також висловлював у бесідах з сенаторами Мітчелом Макконнелом з Кентуккі і Роєм Блантом з Міссурі. Такі вимоги президента США колишній голова комітету Сенату з розвідки, демократ Даянн Фейнстейн пізніше назвала недоречними і такими, що порушують принцип поділу влади. "Це тиск, який офіційна особа ніколи не повинна застосовувати в час, коли законодавча гілка [влади] перебуває в процесі розслідування [справи]", - стверджувала вона.

На це 30 листопада в Білому домі повідомили, що Трамп, на думку представників адміністрації президента США, що не діяв у зв'язку з розслідуванням справи про можливе російське втручання "неналежним чином". "[Трамп] ні в якому разі не намагався чинити надмірний тиск на членів [розвідувального] комітету", - відзначав прес-секретар Білого дому Радж Шах, підкреслюючи, що таким чином політик намагався дати зрозуміти, що вважає: "доказів змови членів його передвиборної команди з російськими чиновниками немає, тому розслідування цього провадження має бути справедливо і відповідно завершено".

Прохання закінчити розслідування цієї справи Трамп, як зауважує NYT, в основному озвучував улітку. У цей період він, за інформацією газети, часто заявляв про свою невинність у цьому провадженні незнайомим людям, яких він зустрічав на своєму полі для гольфу в резиденції в Нью-Джерсі. Тоді ж Трамп, за даними близького до американського лідера співрозмовника видання, неодноразово скаржився Макконнелл на те, що він, на його думку, недостатньо зробив, щоб довести це розслідування до кінця.

Республіканці ж, як пише The New York Times, сприйняли ці заклики Трампа як "дії політичного новачка, незнайомого з тим, яка поведінка для президента є належною".

На цей момент у конгресі США тривають незалежні розслідування з приводу втручання Росії у вибори президента США. У ньому, як вважають у Вашингтоні, були задіяні російські хакери, а також члени передвиборного штабу Трампа, які мали певні контакти з російськими чиновниками і бізнесменами.

Паралельно кримінальну справу за втручання Росії у вибори президента США розслідує команда спецпрокурора Роберта Мюллера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram