ГоловнаСвіт

Верховний суд Іспанії 1 грудня вирішить, чи відпускати заарештованих каталонських політиків

Раніше колишні каталонські міністри подали клопотання про звільнення.

Верховний суд Іспанії 1 грудня вирішить, чи відпускати заарештованих каталонських політиків
Уриол Жункерас
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Іспанії на 1 грудня призначив засідання, на якому розгляне клопотання каталонських політиків про звільнення.

Про це повідомляє El País

Напередодні заарештований екс-віце-президент женералітету Каталонія Уріол Жункерас і екс-міністри від партії "Республіканські ліві Каталонії" відправили Верховному суду лист, у якому визнають владу Мадрида і просять звільнити їх.

Раніше суд призначив на наступний понеділок, 4 грудня, розгляд апеляцій проти ув'язнення Жункераса і семи екс-міністрів, яких звинувачують у заколоті, повстанні проти уряду, розкраданні державних коштів та інших злочинах.

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент, а також звільнив голову Каталонії Карлеса Пучдемона і його кабінет. Тепер регіоном керує віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія. Згодом Конституційний суд Іспанії скасував односторонню декларацію незалежності Каталонії, ухвалену парламентом автономії 27 жовтня.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначено на 21 грудня. Після їх проведення й обрання нового парламенту втрачає чинність 155 стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном із центру, якщо місцева влада не виконує свої конституційні обов'язки і завдає шкоди державним інтересам, а також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Згідно з останніми опитуваннями, менш ніж чверть каталонців хочуть незалежності від Іспанії після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram