ГоловнаСвіт

Заарештований у Канаді хакер з Казахстану зізнався в роботі на ФСБ

Хакер зізнався, що здійснив злом більш ніж 11 тис. акаунтів Yahoo в інтересах ФСБ.

Заарештований у Канаді хакер з Казахстану зізнався в роботі на ФСБ
Фото: autocentre.ua

Заарештований у Канаді хакер казахського походження Карім Баратов, якого, за версією американського слідства, найняли співробітники російського ФСБ, зізнався в роботі на російську Федеральну службу безпеки (ФСБ). 

Про це йдеться на сайті Мін'юсту США. За словами Баратова, він здійснив злом більш ніж 11 тис. акаунтів Yahoo в інтересах ФСБ.

Баратов у своїх свідченнях заявив, що зломи відбувалися в період з 2010 року по березень 2017 року, коли його затримали правоохоронні органи Канади.

Він розкрив схему злому поштових скриньок. За його словами, він розсилав листи з адреси, схожої з поштовим провайдером. Усередині листів були посилання, перейшовши за якими потрібно було заповнити анкету своїми даними. Після того, як користувачі робили це, Баратов робив скріншоти їхніх поштових скриньок і надсилав своїм замовникам. Вони переказували йому гроші, і в обмін на це Баратов надавав їм інформацію про акаунти.

Мін'юст США вказує на те, що "покупцями" Баратова були "змовники з ФСБ". За версією слідства, ними були двоє офіцерів відомства - Дмитро Докучаєв і Ігор Щусін. Американське відомство висунуло їм звинувачення в причетності до кібератаки. Крім того, у справі також проходить ще один хакер - росіянин Олексій Белан.

У Росії Докучаєва заарештували в січні 2017 року. Разом з ним було затримано його колегу - голову одного з підрозділів центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова. Їх звинувачують у державній зраді. За інформацією джерела "Интерфаксу", обвинувачені офіцери ФСБ могли передавати інформацію ЦРУ США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram