ГоловнаСвіт

У Татарстані скасували обов'язкове вивчення татарської мови

У всіх школах Татарстану виявили порушення, пов'язані з вивченням мов.

У Татарстані скасували обов'язкове вивчення татарської мови
Архив
Фото: EPA/UPG

Вивчення татарської мови у школах Татарстану перестане бути обов'язковим.

Про це на засіданні Держради республіки заявив прокурор Ілдус Нафіков, передає Prokazan.ru 

"Була конкретизована можливість вивчення державних мов республік на території всієї країни - добровільно, на підставі письмової згоди батьків - законних представників учнів в обсягах до двох годин на тиждень за рахунок частини, що формується учасниками освітніх відносин", - зазначив прокурор.

Він розповів, що в усіх школах Татарстану виявлено порушення, пов'язані з вивченням мов. Наприклад, школярам нав'язували незаконні тестування, що впливають на переведення в десятий клас.

За інформацією "Коммерсанта", виявлені протягом перевірок порушення полягали в тому, що у школах республіки татарську мову вивчали обов'язково як державну. Її також вивчали як рідну. Обсяг вивчення татарської збільшували за рахунок скорочення викладання годин російської мови.

Газета зазначає, що, згідно з Федеральними державними освітніми стандартами, рідна мова вивчається в школі обов'язково до двох годин на тиждень. Яка це буде мова, повинні вибирати батьки учнів. У Татарстані це може бути татарська, російська, чуваська чи башкирська.

Депутат Держради Марат Галєєв заявив, що відмова від обов'язкового вивчення татарської мови в школах є "відступом від норм Конституції РФ". За його словами, це рішення федерального центру знижує статус республіки.

У серпні президент РФ Володимир Путін доручив Генпрокуратурі і Рососвітнагляду забезпечити добровільне вивчення регіональних і національних мов і проходження програм з російської мови в належному обсязі. До цього національні мови були в обов'язковій шкільній програмі. У зв'язку з цим прокуратура республіки зажадала відкликати рекомендації для навчальних закладів, за якими вивчення татарської мови має стати обов'язковим. Відомство визнало ці рекомендації незаконними.

Результати дослідження, яке Центр аналітичних досліджень і розробок провів для "БИЗНЕС Online", показали що 43% жителів Казані підтримують 2-3 години обов'язкової для всіх татарської мови, 34% вважають, що її вивчення має бути факультативним, а 2% кажуть, що татарської в школах не повинно бути взагалі.

Нагадаємо, що в січні ЗМІ Татарстану повідомили про намір влади забирати дітей за борги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram