ГоловнаСвіт

У Держдумі запропонували штрафувати ЗМІ-інагентів на $86 тисяч

У разі повторного порушення штрафи для посадових і юридичних осіб зростуть удвічі.

У Держдумі запропонували штрафувати ЗМІ-інагентів на $86 тисяч
Фото: obozrevatel.com

У Держдуму Росії внесли законопроект, який вводить штрафи за порушення, допущені зарубіжними ЗМІ, визнаними іноземними агентами. Максимальне покарання - штраф у розмірі 5 млн рублів (близько $86 тис.).

Законопроект розміщено на сайті Держдуми.

Законопроект внесли голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Андрій Клішас і голова комітету Держдуми з законодавства і держбудівництва Павло Крашенінніков.

Штрафувати ЗМІ-інагентів на 5 млн рублів запропоновано за грубі порушення, допущені юридичною особою. Під цим мають на увазі неодноразове (понад двічі на рік) порушення російського закону про ЗМІ і порушення законодавства про ЗМІ-інагентів. Фізичних осіб заплановано штрафувати на 100 тис. рублів, для них також передбачено адміністративний арешт до 15 діб. Посадових осіб запропоновано штрафувати на 200 тис. рублів.

За менш серйозні порушення закону депутати запропонували штрафувати громадян на 10 тис. рублів, посадових осіб - на 50 тис. рублів, юридичних осіб - на 500 тис. рублів. У разі повторного порушення штрафи для посадових і юридичних осіб зростуть удвічі, а для громадян - уп'ятеро і становитимуть 50 тис. рублів.

Закон про ЗМІ-інагентів 15 листопада прийняла Держдума, 22 листопада його схвалила Рада Федерації, а 29 листопада підписав президент Росії Володимир Путін. Вносити ЗМІ в реєстр іноземних агентів буде Мін'юст РФ. Відповідно до закону, ЗМІ, визнані іноземними агентами, повинні розміщувати інформацію про це у своїх акаунтах у соціальних мережах, в ефірі і на сайті.

Цей закон став "дзеркальною відповіддю" на вимогу Мін'юсту США до телеканалу Russia Today зареєструватися іноземним агентом у цій країні. У Держдумі це визнали "утиском" російських ЗМІ. У США при цьому не побачили "дзеркальності" у відповідь Росії, а в Держдепартаменті закон визнали ще однією загрозою свободі слова в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram