ГоловнаСвіт

Касперський готовий вивести бізнес з Росії у разі запиту влади на шпигунство

Засновник "Лабораторії Касперського" стверджує, що російські розвідслужби "ніколи не просили" компанію шпигувати за клієнтами.

Касперський готовий вивести бізнес з Росії у разі запиту влади на шпигунство
Евгений Касперский
Фото: rusrep.ru

Засновник "Лабораторії Касперського" Євген Касперський заявив про готовність вивести бізнес з Росії в разі запиту з боку влади на шпигунство за клієнтами.

Про це він заявив під час брифінгу в офісі компанії в Лондоні, передає агентство Рейтер.

У відповідь на запитання, чи просила його Москва коли-небудь допомогти зі стеженням за ким-небудь на Заході, він відповів: "Ніколи". Він зазначив, що російські розвідслужби "ніколи не просили" компанію шпигувати за клієнтами. "Якщо російська влада підійде до мене чи до моїх колег і попросить (зробити) щось погане, я виведу бізнес з Росії, - сказав Касперський. - Ми ніколи не допомагали розвідувальним агентствам, російській чи будь-якій іншій нації".

Раніше повідомляли, що російські хакери застосовують програми "Лабораторії Касперського" для отримання файлів з комп'ютерів співробітників американського АНБ. Касперський, коментуючи ці дані, повідомляв, що у 2014 році його компанія дійсно "випадково" отримала засекречені файли АНБ, коли скачувала дані про хакерське угруповання Equation Group. За запевненнями Касперського, матеріали стосовно АНБ були видалені. У листопаді "Лабораторія Касперського" опублікувала результати внутрішнього розслідування, автори якого дійшли висновку, що віддалений доступ до документів з домашнього комп'ютера співробітника АНБ могло мати невідоме число третіх осіб і що він періодично відключав на ньому антивірус.

У вересні міністерство внутрішньої безпеки США заборонило держструктурам використовувати програми "Лабораторії Касперського" через підозри, що вона пов'язана з російською розвідкою. Рейтер нагадує, що Касперський навчався в інституті КДБ у Москві і служив інженером у ГРУ перед тим, як заснувати власну IT-компанію.

Як повідомляли раніше в листопаді, британська влада запідозрила антивірус Касперського у шпигунстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram