ГоловнаСвіт

Колишні урядовці Каталонії визнали владу Мадрида і просять звільнити їх

Каталонські політики стверджують, що не відмовляються від своїх політичних переконань.

Колишні урядовці Каталонії визнали владу Мадрида і просять звільнити їх
Уриол Жункерас
Фото: EPA/UPG

Заарештований колишній віце-президент Каталонії Оріол Жункерас разом з екс-міністрами від партії "Республіканська лівиця Каталонії" (ERC) направили до Верховного суду Іспанії лист, в якому визнають владу Мадрида над регіоном і просять звільнити їх з-під варти.

Про це повідомляє Turkey Telegraph

"Віце-президент Женералітету Каталонії Оріол Жункерас і колишні чиновники ERC, які перебувають в ув'язненні з 2 листопада, направили письмове звернення до судді Верховного суду Пабло Ларлана, в якому попросили про звільнення і висловилися за дотримання застосування статті 155 Конституції", - йдеться в повідомленні.

Політики зазначили: незважаючи на визнання контролю Мадрида над регіоном, вони не відмовляються від своїх політичних переконань, але будуть їх захищати "шляхом діалогу і переговорів".

Як повідомляють, на понеділок, 4 грудня, заплановано судовий розгляд апеляції на арешт Жункераса і колишніх міністрів.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначені на 21 грудня. Після їх проведення і обрання нового парламенту припиняється дія 155-ї статті іспанської конституції, яка передбачає введення прямого управління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада "не виконує свої конституційні обов'язки і завдає шкоди державним інтересам". Стаття також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Згідно з останніми опитуваннями, менш ніж чверть каталонців хочуть незалежності від Іспанії після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram