ГоловнаСвіт

Активісти Greenpeace довели незахищеність АЕС у Франції

22 грінпісівців заарештовано.

Активісти Greenpeace довели незахищеність АЕС у Франції

Група активістів організації Greenpeace пробралася на атомну електростанцію у Франції, щоб продемонструвати, що стратегічний об'єкт недостатньо захищений, і запустила піротехнічні засоби.

Як повідомляє France24, активісти пробралися на АЕС Крюа - діючу атомну електростанцію на південному сході Франції, в регіоні Овернь-Рона-Альпи, в департаменті Ардеш.

"Все, що вам потрібно, це зробити дірку (в стіні), щоб улаштувати пожежу", - сказала в коментарі французьким ЗМІ Яннік Русселет, яка очолює в Greenpeace програму боротьби проти використання атомної енергії.

На АЕС Крюа розміщено чотири реактори, активісти вказали, що вони не мають відповідної охорони та рівня захисту від провокацій, так само як і приміщення, де зберігають ядерні відходи.

Чотири активісти організації використовували запальні елементи, продемонструвавши незахищеність АЕС.

Французький державний енергетичний гігант EDF, який експлуатує завод, підтвердив вторгнення, але заявив, що безпеці підприємства ніщо не загрожувало. У правоохоронних органах заявили, що 22 людей заарештовано.

Зазначають, що активісти Greenpeace не вперше влаштовують такі акції. Наприклад, у жовтні вони проникли на атомну електростанцію в Кеттеномі біля кордону з Люксембургом, де запустили феєрверки в басейні відпрацьованого пального.

Франція - одна з найбільш залежних від атомної енергії держав у світі, атомні електростанції забезпечують 75% електроенергії країни. Нещодавно в уряді заявили, що скорочення частки атомної енергії у виробництві електроенергії до 50% до 2025 року нереалістичне, бо Франція відмовляється від цього показника, який був закладений у 2012 році. Зараз у планах уряду зі збільшення обсягів використання відновлюваних джерел енергії - закрити близько третини всіх реакторів у країні до 2025 року.

У звіті Greenpeace, опублікованому в жовтні, підкреслюється, що більшість французьких АЕС були побудовані до виникнення загроз з боку терористичних угруповань, таких як ІДІЛ і "Аль-Каїда", тому вони мають слабкий захист.

Нагадаємо, що в лютому на АЕС у Франції прогримів вибух, постраждали кілька людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram