ГоловнаСвіт

Уряд Асада не підтвердив участь у переговорах із сирійською опозицією

Переговори в Женеві стануть восьмою спробою досягти політичного врегулювання в Сирії.

Уряд Асада не підтвердив участь у переговорах із сирійською опозицією
Стаффан де Мистура
Фото: EPA/UPG

Уряд Башара Асада не підтвердив своєї участі в мирних переговорах із сирійською опозицією, які повинні початися цього тижня в Женеві.

Про це заявив спецпредставник ООН у Сирії Стаффан де Містура, передає Голос Америки.

Як повідомив Містура членам Ради Безпеки, уряд Асада заявив, що не відправить делегацію до Женеви в понеділок. При цьому він висловив надію, що, врешті-решт, делегація все ж приїде.

"Ми знаємо і дуже розраховуємо, що уряд незабаром вирушить у дорогу, особливо у світлі серйозного настрою, який продемонстрував президент Асад, коли зустрічався з президентом Путіним у Сочі", - зазначив він.

Путін прийняв Асада в Сочі минулого тижня, і під час переговорів сирійський лідер заявив, що "готовий до діалогу з усіма, хто хоче виробити політичне рішення".

Росія з 2015 року надає режиму Асада повітряну підтримку в боротьбі з угрупованнями, які домагаються його повалення. Дамаск також підтримують іранські бійці, тоді як Туреччина підтримує сирійську опозицію.

Переговори в Женеві стануть восьмою спробою досягти політичного врегулювання в Сирії. Минулі зустрічі не увінчалися успіхом і не допомогли покласти край війні, що забрала 400 тис. життів і залишила 13 млн сирійців у ситуації гуманітарної кризи.

Повстанські сили, що борються з режимом Асада, - це кілька роздроблених угруповань, а спроби об'єднати їх зривалися через розбіжності між фракціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram