ГоловнаСвіт

Папа Римський приїхав до М'янми з апостольським візитом

Радники понтифіка рекомендували йому не використовувати в бесідах слово "рохінджа".

Папа Римський приїхав до М'янми з апостольським візитом
Папа Римский Франциск прибыл с визитом в Мьянму
Фото: EPA/UPG

Папа Римський Франциск сьогодні прибув до М'янми з апостольським візитом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Папа Франциск приземлився в Янгоні в понеділок, почавши делікатний для глави Римсько-католицької церкви візит у переважно буддистську М'янму, яку США звинувачують в "етнічних чистках" мусульманської народності рохінджа", - наголошено в повідомленні.

У М'янмі Папа Римський пробуде до четверга, після чого відвідає Бангладеш, куди втекли понад 620 тис. гнаних у М'янмі мусульман-рохіджа.

Як зазначає видання, візит понтифіка є таким делікатним, що радники Папи навіть не рекомендували йому використовувати в бесідах слово "рохінджа", оскільки влада М'янми вважає рохінджа бенгальцями і виступає проти використання цього терміну офіційними особами.

У М'янмі, де переважає буддизм, сутички буддистів і мусульман рохінджа тривають вже кілька десятиліть. Так, у червні 2012 року після етнічних сутичок, спровокованих убивством мусульманами буддистської жінки, загинули понад 80 осіб з обох сторін. Близько 125 тис. мусульман покинули свої будинки в М'янмі, після чого представники ООН звинуватили владу М'янми в репресіях і порушенні прав людини щодо рохінджа. Влада М'янми зі звинуваченнями не погодилися.

Буддистська більшість країни - близько 90% населення М'янми - вважає, що мусульмани, які офіційно становлять лише 4% населення, повинні повернутися в Бангладеш, звідки вони раніше втекли. Крім того, за даними HRW, влада країни відмовляє у громадянстві мусульманам, які не можуть довести, що їхні предки жили в М'янмі до XIX століття.

Рохінджа - етнічна меншина, яка сповідує іслам і проживає на території м'янманського штату Ракхайн. За даними ООН, це одна з найбільш пригноблених народностей у світі. Їм відмовлено в наданні громадянства, вони не мають доступу до медичної допомоги, обмежені в пересуванні країною. Самі рохінджа стверджують, що зазнають гонінь, оскільки сповідують іслам, тоді як більшість населення М'янми - буддисти.

Минулого тижня М'янма і Бангладеш підписали угоду про повернення біженців рохінджа в М'янму.

Нагадаємо, що раніше HRW звинуватила владу М'янми в злочинах проти людяності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram