ГоловнаСвіт

Менш ніж чверть каталонців хочуть незалежності від Іспанії після виборів, - опитування

Партії, які виступають за незалежність, можливо, не зможуть зберегти абсолютну більшість місць у парламенті Каталонії.

Менш ніж чверть каталонців хочуть незалежності від Іспанії після виборів, - опитування
Фото: EPA/UPG

Менш ніж чверть каталонців (24%) хочуть продовжувати процес оголошення незалежності від Іспанії після регіональних виборів, які відбудуться 21 грудня.

Про це свідчать результати опитування, проведеного на замовлення газети El País. 

Так, лише 24% опитаних сказали, що хотіли би продовжувати процес незалежності після виборів, тоді як 71% заявили, що вони віддадуть перевагу політикам, які зможуть досягти угоди з Мадридом і залишити Каталонію частиною Іспанії.

Опитування також показало, що партії, які виступають за незалежність, можливо, не зможуть зберегти абсолютну більшість місць у парламенті Каталонії після виборів.

У телефонному опитуванні взяли участь 1800 каталонців у період між 20 і 22 листопада. Статистична похибка становить 2,4%.

Позачергові парламентські вибори в Каталонії призначені на 21 грудня. Після їх проведення і обрання нового парламенту втрачає силу 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує своїх конституційних обов'язків і завдають шкоди державним інтересам, а також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Відзначимо, що ще минулого тижня опитування показували, що прихильники незалежності збережуть більшість у парламенті Каталонії.

Нагадаємо, напередодні відсторонений Мадридом голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон почав у Бельгії свою виборчу кампанію, закликавши каталонців висловити своє прагнення до незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram