ГоловнаСвіт

Грібаускайте підписала "закон Магнітського"

Закон почне діяти з 1 січня 2018 року.

Грібаускайте підписала "закон Магнітського"
Даля Грибаускайте
Фото: Макс Левин

Президент Литви Даля Грібаускайте підписала "закон Магнітського", який забороняє в'їзд у країну іноземцям, причетним до корупції, відмивання грошей і порушень прав людини.

Про це повідомили в прес-службі президента

"За словами президента, під час ухвалення цього закону Литва разом з міжнародним співтовариством строго сказала "ні" порушенню прав людини, брудним грошам і применшенню ролі правосуддя. Верховенство закону та повага до прав людини є невід'ємною частиною правової держави", - йдеться в повідомленні.

Закон почне діяти з 1 січня 2018 року.

Нагадаємо, раніше в листопаді парламент Литви ухвалив "закон Магнітського". За його прийняття проголосував 91 парламентарій із 141. Згідно з документом, іноземцям, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі злочини проти особи в рідній країні, буде заборонено впродовж п'яти років приїжджати в Литву. Пропонувати заборонити в'їзд у країну тій або іншій людині буде МЗС Литви, а приймати остаточне рішення - міністерство внутрішніх справ.

Аналогічний закон було прийнято в США, Великобританії, Канаді та Естонії. Спочатку його ухвалили в США в 2012 році. Ініціював його прийняття голова фонду Hermitage Capital Вільям Браудер.

Закон, названий ім'ям Сергія Магнітського, в 2012 році затвердили в США, застосувавши санкції проти російських посадовців, пов'язаних із порушеннями прав людини. США заборонили видавати їм візи та заморозили активи, у списку зараз - понад 40 імен.

Минулого тижня Литва внесла до "списку Магнітського" 44 особи. До литовського "чорного списку" потрапили в основному росіяни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram