ГоловнаСвіт

Манафорт може бути причетний до непідписання УА України з ЄС у 2013 році

У липні 2013 року американець мав відмовити Януковича підписувати угоду.

Манафорт може бути причетний до непідписання УА України з ЄС у 2013 році
Фото: 603i7.com

Колишній глава президентської кампанії Дональда Трампа, політтехнолог Пол Манафорт може бути причетний до того, що в 2013 році Україна відмовилася підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Розслідування на цю тему провело вашингтонське бюро McClatchy.

Кілька поїздок Манафорта, зафіксовані в документах, можуть привернути увагу слідчих, пише бюро, яке отримало ці папери від джерела в уряді України.

Зокрема, в липні 2013 року Манафорт, разом з колишнім радником Януковича Костянтином Килимником вилетіли у Франкфурт на приватному літаку, який належить, як зазначає видання, промосковському депутату Андрію Артеменку.

Американські експерти з Росії в приватному порядку вважають, що цю поїздку Манафорт скоїв з метою відмовити тодішнього президента Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію, йдеться в розслідуванні видання. Це рішення, на думку експертів, відчинило двері для вторгнення Росії у 2014 році на Донбас.

Зазначимо, Артеменко в лютому 2017 року брав участь у розробці плану з нормалізації відносин між Україною і Росією, який передали на розгляд адміністрації Дональда Трампа. Ініціатива передбачала виведення російських військ зі сходу України та проведення всеукраїнського референдуму, на який буде винесено питання про здачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років. Тоді Артеменко повідомив, що його робота отримала схвалення з боку найближчого оточення російського президента Володимира Путіна.

Нагадаємо, що Манафорт перебуває під домашнім арештом в США. Йому і його діловому партнеру Ріку Гейтсу пред'явили звинувачення за 12 пунктам, включаючи відмивання грошей і відсутність реєстрації іноземного агента під час лобістської діяльності в інтересах іноземного уряду. Звинувачення вважає, що Манафорт за ці роки заробив десятки мільйонів доларів на лобізмі в інтересах Партії регіонів і екс-президента Віктора Януковича, а потім приховав ці кошти від оподаткування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram