ГоловнаСвіт

У Зімбабве заступив на посаду президент Еммерсон "Крокодил" Мнангагва

Наступного року в країні повинні пройти вибори.

У Зімбабве заступив на посаду президент Еммерсон "Крокодил" Мнангагва

Колишній віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва на прізвисько "Крокодил" у п'ятницю заступив на посаду глави держави у зв'язку з відставкою Роберта Мугабе, повідомляє Reuters.

У своїй інавгураційній промові 75-річний Мнангагва пообіцяв, що наступного року в країні пройдуть вибори.

Мугабе керував Зімбабве з 1980 року, коли країна отримала незалежність від Великобританії, але був змушений залишити посаду президента під тиском військових.

Мнангагву довго вважали ймовірним наступником Мугабе, але на початку листопада президент звільнив його. Багато хто вважав, що Мугабе так намагався розчистити шлях своїй дружині Грейс, щоб та згодом могла замінити його на посаді голови держави. Через кілька днів група військових з вищого командування армії захопила владу в країні і посадила Роберта Мугабе під домашній арешт.

19 листопада владна партія "Зімбабвійський африканський національний союз - Патріотичний фронт" (ZANU-PF) змістила Мугабе з посади лідера, а 21 листопада парламент почав процедуру його імпічменту. Однак вона не знадобилася, оскільки президент сам подав у відставку.

За конституцією Зімбабве, наступником мав стати чинний віце-президент, яким був Фелекезела Мфоко. Однак Мфоко, один з головних союзників Грейс Мугабе, був звільнений партією ZANU-PF. Партія номінувала на посаду Мнангагву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram