ГоловнаСвіт

Більшість поляків хочуть репарацій від Німеччини, - опитування

71% поляків переймається, що вимагання репарацій може нашкодити відносинам з ФРН.

Більшість поляків хочуть репарацій від Німеччини, - опитування
Фото: telegraf.com.ua

Понад половина поляків (54%) вважає, що їхня країна повинна вимагати від Німеччини відшкодування збитку, заподіяного під час Другої світової війни.

Про це йдеться в новому опитуванні CBOS, передає Polskie Radio.

Тим часом 36% поляків геть іншої думки.

Водночас 45% вважають, що Польща може втратити більше, ніж отримати від компенсації, тоді як 31% заявляє, що потенційні прибутки можуть перевершити втрати.

Окрім того, 71% переймається, що вимагання репарацій може нашкодити відносинам з Німеччиною.

У серпні прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

1953 року комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. 2004 року уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат владної коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації. Пізніше в МЗС Польщі назвали можливу суму військових репарацій від Німеччини.

Окрім того, на початку вересня політики коаліції почали наголошувати, що репарації також потрібно вимагати і від Росії - ще одного агресора проти Польщі у вересні 1939 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram