ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія послабить блокаду Ємену

ООН пояснила потребу зняття блокади.

Саудівська Аравія послабить блокаду Ємену
Жительница йеменской столицы Саны наполняет канистры водой, предоставленной гуманитарными организациями
Фото: EPA/UPG

Військова коаліція арабських держав на чолі із Саудівською Аравією погодилася на подальше послаблення блокади Ємену, запровадженої у відповідь на пуск шиїтськими повстанцями-хуситами ракети по Ер-Ріяду.

Місто-порт Ходейда на узбережжі Червоного моря та міжнародний аеропорт Сани сьогодні мають відновити приймання термінової гуманітарної допомоги, повідомляє Deutsche Welle

Раніше після тиску з боку ООН, застерігавшої про те, що на Ємен чекає "найбільший за десятиліття" голод, військовий альянс відкрив доступ до порту Адена. Однак товарів, які постачаються через нього, недостатньо, щоб задовольнити потреби всіх нужденних. За оцінками правозахисних організацій, понад 20 млн жителям Ємену терміново потрібна допомога, близько 7 млн людей перебувають на межі голоду", - йдеться в повідомленні.

4 листопада системи протиповітряної оборони Саудівської Аравії перехопили ракету, випущену з території Ємену в напрямку Ер-Ріяда воєнізованим угрупованням повстанців-хуситів із шиїтського руху "Ансар Алла". Саудівці почали блокаду, щоб запобігти постачанню зброї хуситам, що ведеться, за твердженням Ер-Ріяда, з Ірану.

Збройний конфлікт у Ємені триває з 2014 року. У ньому беруть участь повстанці-хусити з шиїтського руху "Ансар Алла" і лояльна до екс-президента Алі Абдалли Салеха частина армії. Їх підтримує Іран. З іншого боку в конфлікті беруть участь урядові війська і формування, лояльні до президента Абд Раббо Мансура Хаді. Вони мають підтримку з повітря і на землі від коаліції на чолі із Саудівською Аравією.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram