ГоловнаСвіт

Google News понизить пропагандистські RT і Sputnik у результатах видачі

У Google поки що не мають наміру повністю блокувати російську пропаганду.

Google News понизить пропагандистські RT і Sputnik у результатах видачі
Фото: Google

Компанія Google працює над алгоритмом, що дозволяє знизити рівень видачі сайтів із російською пропагандою.

Про це повідомляє Motherboard із посиланням на заяву виконавчого директора материнської компанії Alphabet Еріка Шмідта.

За його словами, йдеться про Sputnik і RT. У відповідь на запитання про те, що компанія робить, щоб прибрати їх матеріали з результатів видачі в Google News, Шмідт сказав: "Ми добре обізнані з цим і працюємо над... тим, щоб деранжувати такого типу сайти". Він зазначив, що мова не про повне блокування. "Ми не хочемо блокувати ці сайти... Я великий противник цензури, але дуже підтримую ранжування", - заявив Шмідт.

Минулого тижня Мін'юст США повідомив, що RT виконав його вимогу і зареєструвався як іноземний агент у США.

17 листопада до списку іноземних агентів у США було внесено компанію Reston Translator, яка зареєстрована в штаті Вірджинія і транслює передачі радіостанції Sputnik, що фінансуються агентством "Россия сегодня". Воно зареєстроване в Москві. Статус "іноземного агента" зобов'язує організації, що його отримали, передавати владі США інформацію про своє фінансування і матеріали.

Держдума у відповідь на визнання RT іноземним агентом у США прийняла поправки, що дозволяють включати до відповідного реєстру в Росії ЗМІ, які отримують фінансування або іншу допомогу з-за кордону. Сайти таких видань також можуть бути заблоковані в досудовому порядку.

У січні американські спецслужби опублікували доповідь, в якій ішлося, що Росія намагалася вплинути на результати президентських виборів у США шляхом кібератак і пропаганди. У жовтні стало відомо, що Google знайшов докази втручання Росії у вибори президента США.

Нагадаємо, раніше в листопаді Google News заблокував пов'язані з "кухарем Путіна" ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram