ГоловнаСвіт

Коаліційні переговори в Німеччині провалилися

Вільні демократи залишили їх через "брак довіри" між партнерами.

Коаліційні переговори в Німеччині провалилися
Фото: EPA/UPG

Попередні консультації про створення нової урядової коаліції в Німеччині припинено.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Як заявив у неділю Крістіан Лінднер, очолювана ним Вільна демократична партія покинула переговори, в яких також брали участь партії ХДС, ХСС і "Союз 90"/"зелені".

"Ми не можемо нести відповідальність за дух, яким наповнені документи урядових консультацій. Ми були б змушені відмовитися від наших основних принципів і від усього, до чого прагнули довгі роки. Ми не будемо підводити наших виборців, підтримуючи політичний курс, в який ми не віримо", - йдеться в заяві партії.

Лінднер пояснив зрив консультацій "відсутністю довіри" між партнерами. За його словами, сторонам не вдалося знайти спільної ідеї з модернізації країни.

"Краще не управляти країною, ніж керувати неправильно. Сьогодні, після тижнів переговорів, ми маємо перед собою список незліченних протиріч, відкритих питань і конфліктів цілей", - додав він.

Представники "зелених" розкритикували відмову лібералів від продовження переговорів. Критично про дії Лінднера відгукнулася і заступник генерального секретаря ХДС Юлія Клекнер. Те, як ліберальний політик виступив із заявою, вона назвала "добре підготовленою спонтанністю". На думку Клекнер, порядно було б, якщо всі чотири керівники партій, які брали участь у переговорах, спільно зробили заяву для преси про їх припинення.

Переговори зі створення коаліції, попередньо названої "Ямайкою", тривали близько чотирьох тижнів.

Нагадаємо, учасники переговорів про коаліцію 3 листопада виробили спільний документ, в якому звірили позиції з проблем зовнішньої політики і безпеки ФРН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram