ГоловнаСвіт

Польща заявила про намір не купувати російський газ після 2022

Голова польського МЗС закликає до цього й інші країни.

Польща заявила про намір не купувати російський газ після 2022
Фото: EPA/UPG

Польща хоче відмовитися від газу із Росії після завершення довгострокового контракту в 2022 році, заявив голова польського МЗС Вітольд Ващиковський в ефірі «Польського радіо».

"Так, ми хочемо завершити у 2022 році цей російський контракт. Більш того, ми заохочуємо інші країни, наприклад Хорватію, щоб вона побудувала газовий термінал на узбережжі Адріатики, який міг би забезпечити газом з інших країн цю частину Європи", - заявив Ващиковський.

Термін дії так званого Ямальського контракту Польщі з Росією повинен закінчитися в кінці 2022 року, а відповідно до його положень, переговори про подальшу долю угоди повинні бути проведені до кінця 2019 року.

Очікується, що енергетична незалежність Польщі від газу з Росії буде забезпечуватися завдяки постачання скрапленого газу в LNG-термінал в Свіноуйсьце на балтійському узбережжі і розвитку його можливостей на 50% - до 7,5 млрд куб. м, а також завдяки будівництву газопроводу Baltic Pipe (Балтійський трубопровід) з Данії в Польщу. Крім того, газ до Польщі може також поставлятися через транскордонні сполучення з сусідніми європейськими країнами.

Міністр зазначив, що в Європі є політики і колишні державні діячі, яких "купує Газпром", і вони кажуть, що Росія нікому не загрожує. Він додав, що колишній канцлер ФРН Герхард Шредер напередодні знову захищав Росію, стверджуючи, що Росія не загрожує в тому числі і Польщі. "Звичайно, за гроші можна сказати все що завгодно", - констатував Ващиковський.

Нагадаємо, колишній канцлер ФРН Герхард Шредер став головою ради директорів «Роснафти».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram