ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія відкликала посла з Берліна через висловлювання голови МЗС Німеччини

Предметом сварки стала ситуація в Лівані.

Саудівська Аравія відкликала посла з Берліна через висловлювання голови МЗС Німеччини
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія відкликала свого посла в Німеччині для консультацій. Як вказує в суботу, 18 листопада, саудівське агентство SPA, причиною цього стали критичні висловлювання міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Ґабріеля.

"Немецкая волна" пояснює, що невдоволення Саудівської Аравії викликали слова Габріеля про долю прем'єр-міністра Лівану Саада Харірі - той нібито подав у відставку за велінням Саудівської Аравії. Німецький політик в четвер заявив, що "з Європи повинен поступити спільний сигнал, що ми більше не готові безмовно приймати авантюризм, який широко поширився там в останні місяці".

На початку листопада Харірі несподівано подав у відставку зі свого поста, який посідав з грудня 2016 року. Політик, який сповідує іслам сунітського напрямку, пояснив своє рішення тим, що побоюється за своє життя через погрози з боку проіранського шиїтського угруповання "Хезболла". Деякі експерти стверджують, що ліванський політик зробив це під тиском сунітського Ер-Ріяда, який бажає знову вступити в боротьбу через сфери впливу з шиїтським Іраном.

Харірі з моменту оголошення про відставку 4 листопада перебував у Саудівській Аравії, а 17 листопада вирушив у Париж на запрошення президента Франції Еммануеля Макрона.

Результатом затяжної ліванської кризи голова МЗС Лівану Жебран Басіль назвав ризик нового потоку біженців в Європу. На сьогоднішній день в Лівані перебуває півтора мільйона сирійських біженців. Басіль також попередив, що в разі зовнішнього втручання його країна ризикує опинитися в такому ж становищі, як сусідня Сирія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram