ГоловнаСвіт

У Кракові розпочалася зустріч Консультаційного комітету президентів України і Польщі

Україну представляє заступник голови АП Єлісєєв, Польщу - держсекретар-керівник офісу президента Щерський.

У Кракові розпочалася зустріч Консультаційного комітету президентів України і Польщі
Консультационный комитет
Фото: twitter.com/UKRinPL

У Кракові проходить зустріч Консультаційного комітету президентів України і Польщі.

Про це повідомляє українське посольство в Польщі в Twitter.

"У Кракові проходить зустріч співголів Консультаційного комітету президентів України і Польщі - заступника голови Адміністрації Президента Костянтина Єлісєєва та Державного секретаря-керівника Офісу президента Польщі Кшиштофа Щерського", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, останнім часом представники польської влади дозволили собі низку випадів у бік України через трактування історичних питань. Так, міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що в нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

Президент Польщі Анджей Дуда, своєю чергою, закликав керівництво України не призначати на високі посади людей з "антипольськими поглядами".

Невдоволення Польщі, зокрема, було викликано мораторієм на ексгумацію поляків в Україні, який було ініційовано Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі. До цього в Польщі було спаплюжено декілька українських пам'яток. Винуватих не було покарано.

На початку листопада президент України Петро Порошенко запропонував Польщі обговорити спірні питання та ініціював екстрене засідання Консультаційного комітету президентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram