ГоловнаСвіт

Арешт українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі - не перша провокація, щоб посварити Мінськ і Київ, - дипломат

Раніше намагалися підкинути документи про вторгнення в Україну через Білорусь.

Арешт українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі - не перша провокація, щоб посварити Мінськ і Київ, - дипломат
Павел Шаройко
Фото: facebook/Павел Шаройко

Арешт українського журналіста Павла Шаройка в Мінську є продовженням спеціальної інформаційної операції спецслужб Росії з дискредитації Білорусі перед світовою спільнотою. Її метою є утримання Білорусі в зоні свого впливу, а також сварка з Україною.

Про це LB.ua розповіло джерело в дипломатичних колах.

«Для реалізації цього плану спочатку використовували штатного кореспондента корпункту російської телекомпанії НТВ у Білорусі, якого навмисне "підставили" під співробітників посольства України в Мінську з документальними матеріалами - вони мали засвідчити нібито згоду білоруської влади на використання території Білорусі та білоруської армії для ведення війни на боці Росії проти України», - повідомив співрозмовник.

Він вважає, що російські спецслужби сподівалися, що українська сторона, отримавши такий матеріал, негайно відреагує.

«У тому числі здійснить низку превентивних кроків на всіх рівнях, не обмежуючи себе дипломатичними заходами. А вже у відповідь на такі дії, а також на загальному негативному для Білорусі інформаційному тлі, яке російські спецслужби і пропагандисти створили під час і після спільних навчань «Захід-2017», активність української сторони мала викликати дзеркальну реакцію офіційного Мінська. І заново створити умови конфронтації між країнами», - повідомив дипломат.

Але оскільки українська сторона поставилася до таких заходів украй обережно й інформації про будь-які негативні наслідки для українсько-білоруських відносин не було, то російські спецслужби через підконтрольні їм сили в спецслужбах Білорусі створили таку провокацію: звинуватили в шпигунстві журналіста Національного радіо, який за сумісництвом (за трудовою угодою) працював помічником Постійного представника України при координаційних інститутах СНД у Білорусі.

«Вибір «жертви» в особі саме українського журналіста Павла Шаройка, на думку ФСБ РФ, дуже вдало підходив під задум провокації: раніше останній був військовим журналістом, в останні роки своєї військової кар'єри (яка закінчилася 2009 року) працював начальником прес-служби ГУР МО України», - зазначив дипломат.

Він додав, що фактор арешту саме журналіста автоматично ставить Білорусь під удар світової преси - з огляду на наявні в цій країні проблеми з демократією і свободою слова.

Як відомо, 4 серпня в Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України. Згодом стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли в слідчий ізолятор Краснодара (Росія).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram