ГоловнаСвіт

У Литві прийняли аналог "закону Магнітського"

За прийняття документа проголосував 91 парламентарій із 141.

Парламент Литви прийняв аналог "закону Магнітського", який забороняє в'їзд у країну іноземцям, причетним до корупції, відмивання грошей і порушень прав людини.

Про це один із депутатів, Зігмантас Павіліоніс, написав у своєму Twitter. 

За прийняття документа проголосував 91 парламентарій із 141. "Акт Магнітського" вносить поправки в закон про правовий статус іноземців у Литві. Він забороняє в'їзд у країну на п'ять років іноземцям, яких підозрюють у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів проти особи в його рідній країні. Пропонувати заборонити в'їзд у країну тій або іншій людині буде МЗС Литви, а  остаточне рішення прийматиме міністерство внутрішніх справ.

Також у законі зазначено, що людині, яка опинилася в "чорному списку", можна не повідомляти про це. Крім того, її можуть включити в список небажаних іноземців країни-члена Євросоюзу, Європейської асоціації вільної торгівлі або НАТО.

Латвія стала п'ятою країною, яка прийняла "закон Магнітського". Аналогічний документ діє в США, Великобританії, Канаді та Естонії. Спочатку його прийняли в США в 2012 році. Ініціював його затвердження голова фонду Hermitage Capital Вільям Браудер

Сергій Магнітський намагався викрити злочинну схему, за допомогою якої з російського бюджету виводилися десятки мільярдів рублів, відбирали бізнес у підприємців, а їх відправляли до в'язниці за "сфальсифікованими звинуваченнями". Після цього проти Магнітського порушили кримінальну справу і відправили його під арешт у СІЗО, де він згодом помер. На думку Браудера і близьких Магнітського, смерть була насильницькою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram