ГоловнаСвіт

У РФ задумалися про введення кримінальної відповідальності за ввезення санкційних товарів

Порушення заборони каратиметься позбавленням волі і штрафом.

У РФ задумалися про введення кримінальної відповідальності за ввезення санкційних товарів
Уничтожение санкционных продуктов в России
Фото: bbc.com

Мінфін Росії підготував законопроект, який передбачає введення кримінального покарання за ввезення в РФ санкційних товарів.

Документ опубліковано на російському федеральному порталі проектів нормативних правових актів.

Міністерство запропонувало доповнити кримінальний кодекс статтею 226.2 - порушення заборони, встановленої відповідно до законодавства Російської Федерації про митну справу, на обіг у Російській Федерації окремих категорій товарів.

Згідно з цією статтею, порушення заборони каратиметься позбавленням волі на термін від трьох до семи років зі штрафом у розмірі до одного мільйона рублів. Вчинення злочину посадовою особою або із застосуванням насильства каратиметься позбавленням волі на термін від п'яти до десяти років, організованою групою осіб - позбавленням волі на термін від семи до дванадцяти років.

Крім того, статтю 226.1 КК РФ (контрабанда отруйних, вибухових, радіоактивних речовин, ядерних матеріалів, вогнепальної зброї) пропонують доповнити словами "а так само переміщення товарів, щодо яких встановлено заборони й обмеження на їх ввезення в Російську Федерацію або вивезення з неї".

"Останнім часом, зокрема в контексті підвищення ефективності адміністрування спеціальних економічних заходів, особливого значення набуває необхідність підвищення відповідальності недобросовісних осіб за ухилення від дотримання відповідних заборон та обмежень", - ідеться в пояснювальній записці.

У серпні 2015 року Федеральна митна служба (ФМС) запропонувала ввести кримінальну відповідальність за ввезення в Росію заборонених продуктів. Однак пізніше від цієї ідеї відмовилися.

Відносини між Росією і Заходом у 2014 році погіршилися через ситуацію на сході України і насильницьку анексію Криму. Євросоюз і США наприкінці липня того ж року перейшли від точкових санкцій проти окремих фізосіб і компаній до заходів проти низки секторів економіки РФ і згодом неодноразово розширювали їх.

У відповідь у серпні 2014 року Росія ввела продовольче ембарго на продукти з США, ЄС, Австралії, Норвегії та Канади. З серпня 2015 року до списку санкцій додалися Албанія, Чорногорія, Ісландія, Ліхтенштейн, а з минулого року - Україна.

Із цих країн не можна ввозити в Росію м'ясо, молоко, рибу, овочі та фрукти. З листопада 2016-го ембарго почало поширюватися на сіль. Пізніше заборону на сіль зняли для виробництва лікарських засобів і біологічно активних добавок.

У червні президент РФ Володимир Путін продовжив дію санкцій проти країн Євросоюзу до 31 грудня 2018 року. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram