ГоловнаСвіт

Астрономи відкрили планету з придатною для життя температурою

Чи є на планеті атмосфера, поки що невідомо.

Астрономи відкрили планету з придатною для життя температурою

Астрономи повідомили про відкриття нової екзопланети з придатною для життя температурою, яка розташована за 11 світлових років від Сонячної системи.

Про відкриття вони розповіли в журналі Astronomy & Astrophysics

Планета Ross 128 b обертається навколо червоного карлика Ross 128 в зоні зірки. Дослідники вважають, що планета складається в основному з гірських порід, а не газу, і має температуру поверхні, яка підходить для життя, - від -60°С до 20°С.

Маса Ross 128 b становить 1,35 мас Землі, вона розміщена в 20 разів ближче до Ross 128, ніж Земля до Сонця - таким чином, рік на Ross 128 b триває всього 9,9 дня. Поверхня планети не нагрівається завдяки тому, що червоні карлики - доволі холодні зірки. Чи є на планеті атмосфера, поки що невідомо.

Для червоних карликів характерні часті спалахи, які можуть зашкодити життю на планетах, однак Ross 128 - значно спокійніша в цьому плані зірка, ніж, наприклад, Проксима Центавра.

Спостереження за зіркою Ross 128 почалися ще в 2005 році. З 2013 року астрономи стежили за нею більш пильно і, нарешті, змогли виявити планету.

Нагадаємо, в лютому вчені знайшли сім планет, схожих на Землю, в одній системі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram