ГоловнаСвіт

Військові заарештували президента Зімбабве

Екс-віце-президент Зімбабве повернувся в країну і днями має намір розпочати активну діяльність.

Військові заарештували президента Зімбабве
Роберт Мугабе
Фото: EPA/UPG

Представники армії Зімбабве заявили по державному телебаченню, що взяли під варту 93-річного президента країни Роберта Мугабе і його дружину.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

За інформацією місцевих ЗМІ, військові також затримали міністра національної безпеки Зімбабве Сейвіора Касукувере, міністра вищої освіти Джонатана Мойо і міністра фінансів Ігнатіуса Чомбо.

У той самий час екс-віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва, звільнений раніше президентом, у своїй заяві в соцмережі повідомив, що повернувся в країну і найближчими днями розпочне активну діяльність.

Голова Асоціації ветеранів Зімбабве Кріс Мутсвангва назвав дії військових "карою без кровопролиття".

Мутсвангва, прихильник Еммерсона Мнангагви, зазначив, що армія поверне Зімбабве справжню демократію і країна стане справжнім прикладом державності.

Раніше повідомляли, що зімбабвійські військові захопили центральний телеканал країни і розгорнулися в різних районах столиці - міста Хараре.

Водночас представники військових заявляли, що це "не військовий переворот" і президент, 93-річний Роберт Мугабе, перебуває в безпеці, а армія виступила проти "злочинців, дії яких спричинили економічні страждання".

Уночі в столиці Хараре лунали вибухи і стрілянина. Владна партія звинуватила керівника військових у зраді.

Південноафриканська країна Зімбабве вперше переживає відкритий розкол між військовими і Мугабе, який керує країною з 1980 року. Військові завжди були опорою влади 93-річного лідера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram