ГоловнаСвіт

У США українку заарештували на акції протесту проти російських музикантів

Алекса разом з мамою роздавали листівки відвідувачам "Концерту за єдність".

Активістку української діаспори Алексу Чопівську в понеділок, 13 листопада, заарештували у Вашингтоні під час протесту біля Національного собору проти організованого за участю посольства Російської Федерації "Концерту за єдність".

Як передає Голос Америки, Алекса разом з мамою роздавали листівки відвідувачам концерту, в якому брали участь російський диригент Валерій Гергієв і піаніст Денис Мацуєв. Обидва у 2014-му підписалися під листом на підтримку анексії Криму Росією і її політики щодо України.

Повідомляють, що охорона собору попросила жінок покинути територію. Алекса, яка вчилася в приватній школі для дівчаток при соборі, відстоювала своє право залишатися на території рідної для неї організації.

Начальник охорони викликав поліцію. Поліція скрутила Алексі руки, одягла наручники, посадила її в поліцейську машину і відвезла. Як начальник охорони пізніше пояснив Голосу Америки, Чопівську відвезли до відділку, де на неї складуть протокол і відпустять.

Жінці, яка очолює Американський центр європейської України і є головним виконавчим директором і засновником Транснаціональної освітньої групи і директором Програми світової економіки в Інституті Аспена, на рік заборонять заходити на територію собору. Також, за словами охоронця, у неї буде судимість.

Як повідомляли, українські дипломати у США бойкотували російський концерт через анексію Криму. Українські дипломати зазначили, що "підтримка заходу з боку окремих важливих американських недержавних структур створює майданчик для російської пропаганди і маніпуляції громадською думкою в США".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram