ГоловнаСвіт

Другий запуск американо-української ракети Antares пройшов успішно

Вантажний модуль Cygnus доставить на МКС 3300 кілограмів вантажу.

Другий запуск американо-української ракети Antares пройшов успішно
Фото: facebook.com/OrbitalATK

Сьогодні о 14:19 за Києвом з космодрому Воллопс успішно запустили американо-українську ракету Antares з вантажем запасів і обладнання для Міжнародної космічної станції.

Про це повідомляє портал SpaceNews. 

Спочатку запуск в рамках виконання контракту NASA щодо забезпечення комерційних постачальницьких послуг планувався на 14:14 за Києвом, проте його перенесли на кінець п'ятихвилинного "вікна", щоб надати додатковий час для підтвердження того, що два човни, що наближаються, не увійшли в води в зоні запуску. Напередодні пуск в останній момент перед стартом перенесли на добу у зв'язку з появою літака в зоні запуску.

Вантажний модуль Cygnus з 3300 кілограмів вантажу успішно відокремився від верхньої ступені Antares на запланованій орбіті і, як очікується, досягне МКС рано вранці 14 листопада. 

Cygnus буде утримуватися біля Міжнародної космічної станції за допомогою роботизованої руки протягом декількох тижнів, і його завантажать вантажем для утилізації. 4 грудня відбудеться запуск вантажного корабля Dragon на МКС, а Cygnus відокремиться від космічної станції. При цьому наголошується, що МКС може одночасно приймати як Cygnus, так і Dragon.

Після того, як Cygnus відокремиться від МКС, але перш, ніж його буде зруйновано, вантажний модуль підніметься в більш високі шари атмосфери і здійснить запуск низки метеорологічних супутників, а також випробувальних супутників NASA і Aerospace Corporation.

Нагадаємо, що попереднього разу Antares запускали в жовтні 2016 року. Тоді вона теж доставляла вантажний модуль "Сигнус" на Міжнародну космічну станцію.

Antares створено американською корпорацією Orbital ATK за участю іноземних партнерів, у тому числі низки українських підприємств. Зокрема, головну конструкцію першого ступеня ракети розроблено конструкторським бюро "Південне" і виготовлено на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова (Дніпро) у співпраці з низкою інших українських підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram