ГоловнаСвіт

ЄС висунув Британії ультиматум з Brexit

Рішення про перехід до завершальної фази переговорів має бути прийнято на саміті ЄС 14-15 грудня в Брюсселі.

ЄС висунув Британії ультиматум з Brexit
Фото: EPA/UPG

Великобританія повинна протягом двох тижнів оголосити свою позицію з трьох основних питань переговорів про Brexit. В іншому випадку ЄС і Лондон не зможуть перейти до другої фази діалогу.

Про це в п'ятницю, 10 листопада, заявив голова делегації ЄС Мішель Барньє після закінчення шостого раунду переговорів з Brexit, повідомляє Немецкая волна.

Одним з основних пунктів, за якими сторонам не вдається досягти згоди, є фінансова угода про виплати Лондона до бюджету Євросоюзу. За розрахунками Єврокомісії, Сполучене Королівство має виконувати свої фінансові зобов'язання до 2020 року, оскільки, перебуваючи в складі ЄС, воно зобов'язалося брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014 по 2020 роки.

Зараз сума претензій Євросоюзу до Лондона становить 60 млрд євро. Хоча прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявляла, що Лондон не відмовляється від своїх зобов'язань, вона жодного разу не назвала суму, яку готова заплатити Великобританія.

Євросоюз також хоче домогтися від Лондона ясності в таких ключових питаннях, як права громадян кожної зі сторін після завершення процесу Brexit і кордон між Північною Ірландією і членом ЄС Ірландією.

Уряд Великобританії сподівається якомога швидше перейти до другої фази переговорів, в якій будуть обговорюватися відносини сторін після "розлучення", зокрема угода про вільну торгівлю і можливість доступу Лондона до європейського внутрішнього ринку.

Формальне рішення про перехід до завершальної фази переговорів має бути прийнято на саміті ЄС 14-15 грудня в Брюсселі. Якщо Великобританія не дасть пояснень за трьома основними пунктами в установлений ЄС двотижневий термін, початок другої фази переговорів перенесуть на лютий або березень 2018 року.

Раніше повідомлялося, що переговори про угоду з Brexit можуть затягнутися до 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram