ГоловнаСвіт

WSJ: Туреччина пропонувала екс-раднику Трампа $15 млн за видачу ворога Ердогана

Розслідуванням займається спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

WSJ: Туреччина пропонувала екс-раднику Трампа $15 млн за видачу ворога Ердогана
Майкл Флинн в сопровождении сына Майкла Флинна-младшего
Фото: Sam Hodgson/New York Times

Туреччина готова була заплатити колишньому раднику президента США з національної безпеки Майклу Флінну $15 млн за видачу мусульманського проповідника Фетхулли Ґюлена, якого Анкара звинувачує в організації невдалого державного перевороту в Туреччині 2016 року.

Цю інформацію розслідує спеціальний прокурор Роберт Мюллер, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

Згідно з гаданим планом, Флінн разом з сином, Майклом Флінном-молодшим, мали організувати пересилку Ґюлена на турецький острів Імралі в Мармуровому морі. За даними джерел видання, зустріч, на якій порушувалося це питання, відбулася в Нью-Йорку в грудні 2016 року.

Мюллер спочатку мав розслідувати втручання Росії у вибори в США, але він може займатися всіма питаннями, які виникнуть під час слідства.

Нагадаємо, що Флінна викрили в переговорах про видачу Ґюлена Туреччині ще навесні 2017 року. Тоді повідомляли, що переговори пройшли у вересні 2016 року, а з боку Туреччини на зустрічі були зять президента країни Реджепа Таїпа Ердогана і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Спроба військового перевороту сталася в Туреччині в ніч на 16 липня. Військові захопили кілька урядових будівель у Стамбулі і в Анкарі. Турецька влада вважає, що організатором путчу є турецький письменник, колишній проповідник і імам Фетхулла Ґюлен. Він живе у США і свою провину заперечує.

У середині вересня Мін'юст Туреччини направив офіційний запит у США про арешт Ґюлена. Турецькі прокурори запросили для проповідника два довічні ув'язнення і 1900 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram