ГоловнаСвіт

Перемога демократів на губернаторських виборах у США є тривожним дзвіночком для Трампа і Республіканської партії, - Курмашов

Губернаторами штатів Вірджинія і Нью-Джерсі стали кандидати від Демократичної партії США Ральф Нортем і Філ Мерфі.

Перемога демократів на губернаторських виборах у США є тривожним дзвіночком для Трампа і Республіканської партії, - Курмашов
Фото: Макс Левин

Результати регіональних виборів у США цими вихідними можуть служити індикатором настроїв виборців за рік до проміжних виборів у Конгрес 2018 року. Про це заявив Євген Курмашов, директор політичних програм Інституту Горшеніна на круглому столі, присвяченому річниці президентства Дональда Трампа. «Важливу і доволі несподівану перемогу Демпартія завоювала у штаті Вірджинія, де на президентських виборах минулого року з мінімальною перевагою перемогла Гілларі Клінтон. Несподівано для всіх, незважаючи на надії й активну кампанію республіканців у штаті, губернатором став представник демократів. Цю перемогу демократи вже подають як свідчення неуспішності політики Трампа і говорять про початок демократичної електоральної хвилі і навіть цунамі», - пояснив Курмашов.

У штаті Нью-Джерсі, де довго губернатором був республіканець Кріс Крісті, соратник Трампа під час його президентської кампанії, перемогу здобув демократ Філ Мерфі. «У Нью-Джерсі також на президентських виборах перемогла Клінтон, однак губернаторське крісло тут довго утримував республіканець Кріс Крісті, який протягом президентських виборів був доволі помітною фігурою в передвиборній команді Дональда Трампа», - розповів Курмашов.

Крім того, в Нью-Йорку очікувано переобрали діючого мера Білла де Блазіо, який теж представляє Демократичну партію США.

«Перемогу своїх кандидатів на регіональних виборах демократи використовують як привід поговорити про те, що недовіра до політики Трампа і невдоволення його президентською політикою в американському суспільстві зростає. Почасти Трамп дійсно за рік правління залишається президентом зі слабким рівнем схвалення його діяльності. Рейтинг схвалення роботи Трампа коливається на позначці 35-37%, що, з одного боку, можна було б трактувати як доволі високий результат, але, з іншого боку, цей рейтинг схвалення є рекордно низьким для президента, який працює всього лише перший рік», - сказав Курмашов.

Серед ключових тенденцій першого року президентського правління Трампа у внутрішній політиці експерт назвав неврегульовані відносини Трампа з Республіканською партією, повзучу кадрову революцію в Білому домі, напругу в стосунках з мейнстримними медіа, «російський кейс», а також позитивні показники, які демонструє протягом останнього року американська економіка.

«Між Білим домом і республіканською більшістю в обох палах Конгресу виникають лише ситуативні союзи з різних питань порядку денного. Партія, від якої Трамп ішов на вибори, так і не стала надійною опорою і партнером президента, а без цієї умови можливості Трампа стати по-справжньому сильним президентом різко обмежені. Наприклад, намагаючись скасувати реформу охорони здоров'я періоду Барака Обами, було вироблено консенсус між керівниками Республіканської партії в Палаті представників і Сенаті і президентською адміністрацією, проте і ця, здавалося б, робоча ситуація обернулася фіаско через позицію кількох сенаторів-республіканців. Начебто знайдено точки дотику в питанні змін до податкового законодавства, однак цей процес також поки що далекий від фіналу», - зазначив Курмашов.

«Впадала у вічі і неймовірна кадрова катавасія, яка відбувалася в Білому домі протягом всього 2017 року. Вона почалася фактично відразу після інавгурації Трампа, коли він був змушений під тиском політичних еліт і громадської думки звільнити свого ключового радника з національної безпеки Майкла Флінна, і ця відставка, як виявилося, відімкнула скриньку Пандори багатьох наступних відставок у Білому домі, низка яких завершилася тільки з відставкою ключового політичного радника Трампа Стівена Беннона, з яким він пройшов останній і найважливіший відрізок своєї передвиборної кампанії у 2016 році», - сказав експерт.

Також у Трампа залишається серйозний конфлікт з багатьма мейнстримними ЗМІ, крім, хіба що республіканського телеканалу Fox News, що спонукає президента бути активним в питанні донесення сигналу безпосередньо до виборців. Трамп використовує практично ті самі методи і прийоми, які дали результат протягом президентських виборів - продовжує активності в соціальних мережах, а також пішов на безпрецедентний для нещодавно обраного президента крок, вирушивши в агітаційний тур країною, протягом якого збирав багатотисячні аудиторії», - зазначив Курмашов.

Втім, за словами директора політичних програм Інституту Горшеніна, навіть відносно вороже налаштовані до Трампа ЗМІ та публічні особи зазначають, що останній рік ознаменувався хорошими показниками в американській економіці: досягнуто одного з найнижчих рівнів безробіття за тривалий час на рівні приблизно 4-5% , спостерігається зростання кількості робочих місць, фондовий ринок різко зростає, і все це відбувається всупереч прогнозам і очікуванням, які були пов'язані з можливою перемогою Трампа рік тому. «Економічна спільнота США в цілому оцінює рік президентства Трампа позитивно, незважаючи на катастрофічні очікування, пов'язані з його ймовірним приходом на президентську посаду», - зазначив експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram