ГоловнаСвіт

Найбагатшого депутата Держдуми запідозрили в корупції

Палкіну загрожує позбавлення депутатських повноважень.

Найбагатшого депутата Держдуми запідозрили в корупції
Фото: Правда Севера

Генпрокуратура РФ просить Держдуму перевірити найбагатшого депутата, єдинороса Андрія Палкіна. За даними відомства, він писав депутатські запити в особистих інтересах, передає Бі-бі-сі.

Управління президента РФ з питань протидії корупції скерувало Держдумі матеріали про порушення Палкіним, якого вважають найбагатшим депутатом, антикорупційного законодавства. Його підозрюють у тому, що він використовував своє становище в особистих інтересах.

Згідно із законом про протидію корупції (стаття 13.1 - звільнення (звільнення з посади) осіб, що займають державні посади, державні посади суб'єктів, муніципальні посади, у зв'язку з втратою довіри), Палкіну загрожує позбавлення депутатських повноважень, говорить заступник директора Transparency International в Росії Ілля Шуманов.

З адміністрації президента матеріали перенаправили в комісію Держдуми з контролю за достовірністю відомостей про доходи та майно депутатів. Її очолює Наталія Поклонська. Термінове засідання комісії було призначено на вівторок, проте воно не відбулося через відсутність кворуму і було перенесено на невизначений термін.

2016 року Палкін задекларував 678,4 млн руб доходу (11,9 млн доларів), ставши найбагатшим депутатом Держдуми. У своїй передвиборній декларації за 2015 рік він повідомляв про дохід 1,5 млрд рублів. У документі також зазначено, що Палкін володіє 56 квартирами в Архангельській області і трьома в Московській області.

У лютому 2017 року депутат Палкін подав заяву про банкрутство. У березні арбітражний суд визнав його банкрутом, а пізніше його майно арештували податкові органи і зажадали від нього 159 млн рублів (2,8 млн доларів). У сукупності його заборгованість становить 663,6 млн руб (11 млн доларів).

За словами експерта, це єдиний випадок, коли Генпрокуратура фактично підтверджує можливу особисту зацікавленість особи, яка займає державну посаду.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Держдума достроково припинила повноваження одного з найбагатших депутатів від "Єдиної Росії", мільярдера Олександра Скоробогатька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram