ГоловнаСвіт

Верховний суд Іспанії видав ордер на арешт Пучдемона

Мадрид вимагає від Брюсселя видачі сепаратистів.

Верховний суд Іспанії видав ордер на арешт Пучдемона
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Іспанії в п'ятницю, 3 листопада, видав європейський ордер на арешт колишнього голови каталонської регіональної адміністрації Карлеса Пучдемона. Постанова торкнулася і чотирьох колишніх міністрів у складі місцевого уряду, які, як і Пучдемон, втекли до Бельгії, повідомляє Немецкая волна.

Рішення було прийнято незабаром після того, як політик заявив, що виставить свою кандидатуру на позачергових виборах до парламенту цього автономного співтовариства, що заплановано на 21 грудня. В інтерв'ю телеканалу RTBF каталонець заявив, що буде вести свою виборчу кампанію з-за кордону. За словами Пучдемона, він готовий до торжества "справжнього правосуддя" в Бельгії, але "не іспанської юстиції".

Екс-керівник регіональної адміністрації наголосив, що прибув до Брюсселя, щоб уникнути насильства.

"Ми хочемо від Іспанії визнання, поваги", - зазначив він, додавши, що не бажає, щоб "каталонська політика "бельгінізувалась", перейнявшись характерним для Брюсселя духом єврократії.

В кінці жовтня Пучдемон і ще 13 регіональних політиків були викликані до Верховного суду Іспанії для надання свідчень 2 і 3 листопада.

Іспанська генпрокуратура 29 жовтня висунула звинувачення щодо Карлеса Пучдемона та інших членів розпущених Мадридом регіональних адміністрації і парламенту Каталонії. Лідерів сепаратистського руху звинувачують в заколоті, повстанні проти державної влади і зловживанні бюджетними коштами.

За підготовку заколоту іспанське законодавство передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 30 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram