ГоловнаСвіт

Під час битви за Мосул бойовики ІДІЛ стратили 741 цивільного, - ООН

ООН закликає Ірак визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Під час битви за Мосул бойовики ІДІЛ стратили 741 цивільного, - ООН
Иракский город Мосул
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) стратили щонайменше 741 цивільного під час битви за іракське місто Мосул.

Про це заявили в ООН, повідомляє ВВС

За даними організації, джихадисти здійснювали масові викрадення, використовували людей як живі щити, навмисно обстрілювали будинки і цілилися в людей, які намагалися втекти.

"Під час операції зі звільнення Мосула тисячі мирних жителів постраждали від шокуючих порушень прав людини і порушень міжнародного гуманітарного права", - заявив голова ООН із прав людини Зейд Раад аль Хуссейн.

Представник ООН зазначив, що джихадисти повинні понести відповідальність за свої злочини і закликав розслідувати можливі порушення з боку іракської армії.

В ООН заявляють, що в результаті повітряних ударів коаліції військових Іраку під головуванням США під час найбільш інтенсивної фази битви, з листопада 2016-го до червня 2017 року, загинув ще 461 мирний громадянин.

Загалом щонайменше 2521 цивільна особу було вбито і ще 1673 поранено під час цієї військової операції, переважно внаслідок атак ІДІЛ. Звіт із даними ООН опублікувала в четвер, 2 листопада.

У своєму звіті організація закликає міжнародне співтовариство вжити заходів, щоб відповідальні за "міжнародні злочини", такі як геноцид, злочини проти людства та військові злочини, були покарані.

ООН також закликає Ірак визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. На сьогодні іракські суди і трибунали не мають юрисдикції в питанні міжнародних злочинів, а іракське законодавство не може гарантувати справедливих судових процесів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram