ГоловнаСвіт

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракт у Нью-Йорку

Сайфулло Саїпова назвали "воїном халіфату".

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракт у Нью-Йорку

Терористична організація "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракт у Нью-Йорку, в результаті якого загинули вісім осіб.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву угруповання.

Члени ІД заявили, що "нападник є одним з воїнів халіфату".

Теракт у центрі Нью-Йорка стався 31 жовтня. Водій пікапа наїхав на людей на велодоріжці на Вест-стріт, після чого врізався у шкільний автобус. У результаті випадку загинули вісім осіб, ще 12 постраждали. Серед загиблих виявилося п'ятеро громадян Аргентини.

Пізніше стало відомо, що атаку здійснив уродженець Узбекистану - 29-річний Сайфулло Саїпов. При собі він мав пейнтбольну і пневматичну зброю. Поліцейські поранили нападника в живіт, після чого його госпіталізували. В автомобілі Саїпов залишив записку, в якій написав, що скоїв теракт в ім'я ІД. Згодом йому висунули звинувачення в тероризмі.

Протягом допиту Саїпов відзначав, що його надихають відео ІД, зокрема коли виступає лідер організації Абу Бакр аль-Багдаді. У телефоні нападника правоохоронці знайшли численні відеозаписи. Як зазначав CNN, Саїпов почав підготовку до теракту ще рік тому.

Він проживав у США з 2010 року. За інформацією Santa Monica Observer, Саїпов переїхав у країну, після того як виграв посвідку на проживання (грін-карту). Після теракту американський президент Дональд Трамп заявив про необхідність скасувати роздачу грін-карт. У рамках програми Diversity Visa Lottery Program щороку розігрують 50 тис. грін-карт.

Трамп заявляв, що обвинувачений у скоєнні теракту заслуговує смертної кари. До цього глава держави не виключив можливості того, що Саїпова відправлять в особливу американську в'язницю Гуантанамо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram