ГоловнаСвіт

Шотландські націоналісти закликали світ визнати незалежність Каталонії

Перша міністр Шотландії Нікола Стерджен раніше критикувала політику Мадрида щодо Каталонії.

Шотландські націоналісти закликали світ визнати незалежність Каталонії

Шотландські законодавці, які підтримують незалежність Шотландії, представили в парламенті пропозицію, що закликає до міжнародного визнання одностороннього проголошення незалежності Каталонії.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Відповідну вимогу підписали 21 із 63 депутатів Шотландської національної партії і один депутат шотландських "зелених".

Відзначають, однак, що цей документ не отримає схвалення, оскільки для винесення на обговорення в шотландському парламенті необхідна підтримка трьох партій.

Минулого місяця деякі депутати-націоналісти закликали першого міністра Шотландії Ніколу Стерджен, яка виступала з заявами на підтримку права каталонців на самовизначення, визнати незалежність Каталонії, проте не домоглися успіху.

"Ми не можемо визнати каталонську незалежність, тому що, як би нам не хотілося, ми не є суверенною державою", - підкреслило тоді джерело в шотландському уряді.

Перша міністр Шотландії Нікола Стерджен раніше критикувала політику Мадрида щодо Каталонії, але утримувалася від підтримки декларації про незалежність.

У Каталонії 1 вересня відбувся референдум про відокремлення від Іспанії. За незалежність проголосували 90,18% виборців з явкою 42%. Влада Іспанії назвала референдум незаконним.

Пізніше парламент Каталонії проголосував за початок "конституційного процесу" відокремлення від Іспанії. Того самого дня уряд країни відправив у відставку голову регіону Карлеса Пучдемона, а також розпустив уряд і парламент регіону. Главой Каталонии была назначена вице-премьер-министр Испании Сорайя Саэнс де Сантамария. Против распущенного правительства и парламента Каталонии подали два иска с обвинениями в мятеже и растрате. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram