ГоловнаСвіт

Google News заблокував пов'язані з "кухарем Путіна" ЗМІ

Інформагентство, що належить Пригожину, звинуватило Google в політичній цензурі.

Google News заблокував пов'язані з "кухарем Путіна" ЗМІ
Евгений Пригожин
Фото: fontanka.ru

Інтернет-видання "Федеральне агентство новин" (ФАН) заявило, що в агрегаторі Google News з 27 жовтня припинилася видача його новин у пошуку.

З сервісу видалили і повний архів новин ФАН з моменту його створення в 2014 році, повідомляють на сайті видання.

Згадки агентства можна знайти в цьому новинному агрегаторі, тільки якщо його повідомлення процитовані іншими ЗМІ. З новин Google також вилучені й інші ЗМІ, зазначені в розслідуванні РБК як такі, що входять до медіа-імперії петербурзького ресторатора-мільйонера Євгена Пригожина, також відомого як "кухар Путіна". У Google News більше не можна знайти прямих посилань на такі новинні сайти, як "Інфореактор", "Економіка сьогодні", "Народні новини", "Політика сьогодні", "Нью інформ", "Політексперт". Перш у Google News вони були - посилання на них збереглися в архіві цього сервісу.

Як повідомляють "Ведомости", якщо "Яндекс.Новини" залишаються одним з основних джерел зовнішнього трафіку для російських ЗМІ, то вплив Google News у рунеті скромніший. У середньому цей сервіс дає новинним ресурсам рунета декілька відсотків трафіку. Аудиторія цього сервісу в Росії не перевищує 1 млн осіб на місяць. 

РБК раніше писав, що ФАН входить у так звану "фабрику медіа" з 16 порталів, у яких або загальна адреса реєстрації, або загальний керівник, або загальний унікальний ідентифікатор сервісів Google. У лютому 2017 року їхня загальна аудиторія налічувала 36 млн осіб, аудиторія ФАН - 11 млн осіб. У розслідуванні РБК також відзначав близькість "фабрики медіа" до так званої "фабрики тролів", а потенційним інвестором обох "фабрик" називалися структури бізнесмена Євгена Пригожина. "Фабрику тролів" західні ЗМІ останнім часом часто згадують у контексті спроб російського втручання в президентські вибори в США. Днями представники інтернет-гігантів Facebook, Twitter і Google виступили перед сенаторами і визнали вразливість своїх платформ перед тролями і фейковими акаунтами, які поширюють дезінформацію і політичну рекламу. Керівник Facebook Марк Цукерберг 1 листопада попередив, що через величезні вкладення в боротьбу з фейками і витрат на безпеку компанія стане менш прибутковою.

На початку жовтня Google видалив канал RT з програми преміального контенту YouTube. Це співпало з новинами про те, що RT може бути визнаний у США іноземним агентом. 1 листопада на слуханнях у Сенаті Конгресу США представник Google заявив, що рішення про канал RT ніяк не було пов'язано з контентом цього ЗМІ: його було видалено з преміальної програми через зниження своєї аудиторії на YouTube.

ФАН звинуватило Google в політичній цензурі. Видання вважає себе лідером із висвітлення військових дій у Сирії. Воно припустило, що американській інтернет-компанії могли не сподобатися його матеріали. Рішення Google News, на думку ФАН, вигідне уряду з США і було прийняте заради обмеження поширення інформації про боротьбу з міжнародним тероризмом. Агентство має намір звернутися до Федеральної антимонопольної служби, інших контролюючих органів і відстоювати свої права в суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram