ГоловнаСвіт

У Мінську затримали опозиціонера Статкевича

Білоруський опозиціонер планував виступити на сесії Парламентської асамблеї "Східного партнерства".

У Мінську затримали опозиціонера Статкевича
Николай Статкевич
Фото: EPA/UPG

У Білорусі затримано опозиційного політика, колишнього кандидата в президенти, співголову ради Білоруського національного конгресу Миколу Статкевича.

Про це розповіла білоруській службі "Радіо Свобода" його дружина Марина Адамович.

"Ми поверталися додому, проїхали метрів п'ятсот, як нас зупинила ДАІ", - повідомила Адамович.

Статкевича відвезли в ізолятор на вулиці Окрестіна в Мінську. Ймовірно, його затримали за "старою" постановою, за акцію 8 вересня, згідно з якою його раніше засудили на п'ять діб адміністративного арешту. Таким чином, він зможе вийти на свободу 4 листопада о 20:30. У вівторок, 31 жовтня, Статкевич планував виступити на сесії Парламентської асамблеї "Східного партнерства" (Євронест) у Києві. Тепер він не зможе цього зробити.

Раніше політик говорив, що отримав повістку в суд за те, що дав журналістам інтерв'ю біля в'язниці на вул. Окрестіна 7 жовтня в Мінську після відбуття 15-добового арешту, в якому розповів про "спробу заразити його туберкульозом".

Микола Статкевич у грудні 2010 року брав участь у президентських виборах у Білорусі. Його затримали після розгону мітингу опозиції. 26 травня 2011 року його засудили до шести років позбавлення волі в колонії посиленого режиму "за організацію масових заворушень". Статкевича  помилував президент Білорусі Олександр Лукашенко у серпні 2015 року. Після цього опозиціонера регулярно затримували і засуджували до невеликих термінів позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше в жовтні білоруському співакові Максу Коржу скасували заборону на в'їзд в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram