ГоловнаСвіт

Макрон скасував режим надзвичайного стану у Франції

Президент підписав закон про внутрішню безпеку і боротьбу з тероризмом.

Макрон скасував режим надзвичайного стану у Франції
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок, 30 жовтня, підписав закон про внутрішню безпеку і боротьбу з тероризмом, що скасує режим надзвичайного стану, запроваджений у країні в листопаді 2015-го.

"Цей закон дозволяє нам вийти з режиму надзвичайного стану, вже починаючи з 1 листопада, і одночасно він повністю забезпечує умови безпеки наших громадян", - цитує Макрона Міжнародне французьке радіо.

За словами президента, положення нового закону дозволяють посилити заходи боротьби з тероризмом, особливо в місцях великого скупчення людей, що особливо важливо напередодні різдвяних свят.

Ефективність закону "буде розглянута через два роки, і якщо потрібно, в нього будуть внесені зміни", пообіцяв Макрон.

Текст нового закону вносить у кримінальне право кілька поправок, що містять елементи режиму надзвичайного стану: розширює застосування домашнього арешту, перевірок документів і проведення обшуків у осіб, підозрюваних у тероризмі. Крім того, він дозволяє посилити контроль на кордонах, в аеропортах, вокзалах і морських портах, а також дозволяє префектам поліції одноосібним рішенням закривати культові установи.

Парламент Франції проголосував за прийняття закону 18 жовтня. Це дозволить не продовжувати режим надзвичайного стану в країні, термін дії якого спливає в середу ввечері.

Нагадаємо, надзвичайний стан було введено у Франції в листопаді 2015 року після терактів у Парижі. Відповідальність за напади взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

За період дії НС у Франції закрили 11 мечетей, під час обшуків вилучили 625 стволів зброї, 41 людину відправили під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram