ГоловнаСвіт

Учені повідомили про рекордний за останні 800 тис. років викид вуглекислого газу

Збільшення викидів СО2 пояснили зафіксованою у 2015-2016 роках течією "Ель-Ніньо".

Учені повідомили про рекордний за останні 800 тис. років викид вуглекислого газу
Фото: blogspot.com

У 2016 році вчені зафіксували рекордні викиди вуглекислого газу в атмосферу. Цей показник виявився на 50% більшим за середній упродовж останніх 10 років, і рівним тому, який востаннє спостерігався 800 тис. років тому.

Про це повідомили у Всесвітній метеорологічній організації (ВМО), передає Bloomberg

Учені пояснили: якщо в 2015 році концентрація вуглекислого газу сягала 400 мільйонних часток, то в 2016-му - 403,3 мільйонних часток. Востаннє, коли в атмосферу потрапляла аналогічна кількість вуглекислого газу, температура планети сягала 2-3 градусів за Цельсієм, а рівень моря був на 10-20 метрів вищим, аніж зараз.

"Без швидких скорочень викидів CO2 та інших парникових газів до кінця цього століття ми прийдемо до небезпечного підвищення температури", - попередив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Як пояснили в організації, збільшення викидів вуглекислого газу відбулося через зафіксовану в 2015-2016 роках течію "Ель-Ніньо" - коливання температури поверхні шару води в екваторіальній частині Тихого океану. Вона спричинила посуху в тропічних лісах і обмежила їх здатність поглинати газ.

Крім того, вплив на викиди надають спалювання викопного палива і вирубування лісів для ведення будівництва і сільського господарства, відзначили в ВМО.

Опитані ВВС експерти відзначили, що для вирішення проблеми необхідно слідувати правилам Паризької угоди щодо клімату, прийнятої в 2015 році. Стратегічна мета програми - зберегти середню температуру в межах "набагато нижче" за два градуси за Цельсієм. Для досягнення цього пропонують знижувати викиди парникових газів в атмосферу і переходити на "зелені" технології.

Цей документ підписали 194 країни за винятком Сирії і Нікарагуа. Влітку 2017 року президент США Дональд Трамп оголосив про плани США вийти з угоди. Трамп зазначив, що прописані в документі заходи вигідні іншим країнам, але не США, де боротьба з глобальним потеплінням призведе до втрати мільйонів робочих місць і мільярдів доларів.

При цьому у вересні The Wall Street Journal написала, що адміністрація Трампа спробує скоригувати умови своєї участі в угоді, щоб не виходити з неї. Однак заступник прес-секретаря Білого дому Ліндсі Волтерс заявила, що США не відмовлялися від свого наміру. За її словами, Трамп "чітко дав зрозуміти, що США вийдуть [з угоди], якщо не буде введено більш сприятливі умови для нашої країни".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram